Portretter

Østerriksk-Ungarske portretter.

Østerrisksk-Ungarsk kvinne kledd i sin manns uniform. Slike bilder var ikke uvanlige i Tyskland og Østerrike-Ungarn. Uniformen er for en underoffiser, en gefreiter i infanteriet. Det ene medaljebåndet er for et Karl Truppenkreuz, som viser at fotografiet er fra 1916 eller senere. Bajonetten er av type M95, og beltespennen er modell 1888 som strengt tatt ikke var tillatt etter feltreglementet så sent i krigen. Uniformen er sannsynligvis privatkjøpt, så eieren har vært velstående, og er en variant av M1916 Einheitsbluse og Artilleriekniehosen (artilleriknebukser).

Østerriksk-Ungarske soldater. Dette er 8. Landsturm Marschbattallion, 3. Kompagnie. Bildet er sendt som postkort fra Josef Katlar til Fru Emilie Kindler den 24.06.1915. Landstormen var eldre reservister som i utgangspunktet ble brukt til arbeid og vakthold bak fronten, men det er mange eksempler på at de ble sendt til forreste linje når det behøvdes. Disse er væpnet med mere moderne våpen enn Landsturm normalt fikk, geværene er modell 1914 Mausere, disse Mauserne ble egentlig produsert for Mexico, Colombia og Chile under designasjonen M1912, men da krigen brøt ut tok Østerrike-Ungarn over alle våpen som ikke var levert og brukte dem. Disse har på seg Landwehr versjonen av modell 1908 uniformen i Hechtgrau.Offiser, en løytnant,  med våpenfrakk, puttees og lave sko, med pistol og bajonett i beltet. Merk fanglinen han har rundt halsen som går ned til en ring på grepet på pistolen, den er der for at ikke han skal miste pistolen om han skulle falle eller bli kastet om kull av en eksplosjon. Uniformen er modell 1916 i Feldgrau farge. Bajonetten er M95 og pistolen er en av mange mulige 7,65mm (.32ACP) pistolene som var å få kjøpt. Kanskje en Frommer Stop Pistol?

Soldat fotografert utendørs, muligens i felt? Han har bånd for en tapperhetsmedalje. I beltet har han en lang Werndl bajonett og uniformen hans er modell 1915 i Feldgrau (feltgrå), Beltespennen hans er en dempet (malt) utgave av modell 1888 beltespennen.

To soldater, muligens brødre, fotografert på samme sted. De bærer uniformer modell 1908 i hechtgrau farge. Der sannsynligvis underoffiserer, men ettersom kragene deres er brettet ned ser man ikke hvilken rang de har. De bærer snor med dusk i som er et kjennetegn for dyktige skyttere i infanteriet. Bajonettene er nok en gang modell 1895 og beltespennen er modell 1888, Mannen til høyre har kneppede leggings modell 1908.

Infanterist i uniform modell 1908 med Werndl Bajonett.

Soldat i våpenfrakk, sannsynligvis modell 1908 i Hechtgrau farge.

Soldat fotografert i et fotoatelier med kunstig landlig bakgrunn. Han har M95 bajonett og har ei fyrstikkeske i fanget av en eller annen grunn. Uniformen er modell 1908 av Landwehr utgave og han bærer en gammel Dunkelblau (mørkeblå) Kappe (lue) av en modell fra før 1908.

Underoffiser. Han bærer underoffisersversjonen av M95 bajonetten. I lua har han edelweiss merket som viser at han tilhører Edelweiss divisjonen på den Italienske fronten. Uniformen er modell 1916 med en privatkjøpt utgave av M88 beltespennen.

Soldat med blomster i lua, han er på vei til fronten. En menig eller underoffiser i 1908 modell Hechtgrau uniform, men med endringer som ble gjort i løpet av krigen. Han har den type beltespenne som ble innført for alle enheter i 1916, og han har på seg Puttees i stedet for leggings som ble brukt tidligere. Bildet er sannsynligvis fra sent 1915 eller tidlig 1916. På bordet står et bilde av Hindenburg. 

En infanterimann i sommerversjonen av 1908 modell Hechtgrau uniform, denne er i lin. Han har en Schutzenschnurr, altså en snor med dusk på som viser at han har utmerket seg innen skyteing.


Bajonett i beltet av type M95. Han har på seg en typisk senkrigs M16 uniform med Feldgrau Einheitsbluse og Artilleriekniehosen med puttees, belte uten dekorert spenne. Regimentslappen på kragen er redusert til en tynn stripe. Det ser ut som om det er fjernet insignia fra kragen og at det er sløyfer til å feste medaljebånd på, så jakken har nok allerede vært brukt når han fikk den.

En eldre soldat som har blitt kalt inn til tjeneste igjen. Han har en modell 1915 jakke i Feldgrau med stående krage og fult kragespeil. Medaljen ser ut til å være Die Jubiläums-Medaillen 1898 (Som markerte Franz Josef's 50 års jubileum som keiser), noe som indikerer at denne soldaten var i aktiv tjeneste i 1898.


En Hauptman (Kaptein) med 1908 Hechtgrau uniform. Medaljen er Die Jubiläums-Kreuze 1908 (Jubileums kors av 1908, for Franz-Josef's 60 år på tronen). Sverdet passer ikke de vanlige offisielle typene og er muligens privatkjøpte, som hans lærleggings også er.

En stor takk til Larry Dunn fra www.kuk-ir61.net som har vært svært hjelpsom med å lese detaljene ut av disse fotografiene. Han har utrolig store kunnskaper om emnet.