Browning M1910 kaliber .380ACP

Browning M1910 i kaliber .380ACP)

Denne pistolen Browning modell 1910, i dette kaliberet .380ACP (Også kalt 9X17 Browning Short, 9mm Corto og 9mm Kurtz) er identisk med modell 1910 i kaliber 7,65 og løpene på de to pistolene kan faktisk byttes innbyrdes om man vil bytte kaliber.

Dette er kalt verdens kraftigste pistol! Med bare to skudd drepte den 20 millioner mennesker, fikk fire store imperier til å bryte sammen og keiserne deres til å falle i tillegg til at en rekke kongedømmer falt, gamle nasjoner ble borte, nye nasjoner oppsto og Europa ble forandret for alltid. Ingen enkelt pistol har noensinne, hverken før eller siden, hatt en så enorm innvirkning på verden som denne ene. Dette til tross for at den er av et kaliber som av en del påstås å ha for lite "Stopping Power".

Den 28.06 1914 sto en ung Serbisk Nasjonalist ved Navn Gavrilo Princip på et gatehjørne i Sarajevo. Han var en av en gruppe attentatmenn som hadde tenkt å drepe den Østerrisk-Ungarske tronarvingen som var på visitt i Sarajevo. Under Balkankrigene noen år tidligere hadde Bosnia Herzegovina blitt innlemmet i dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn, og dette var utålelig for Princip og hans medsammensvorne. Lite visste han at han sto på et punkt i tid og rom der verdenshistorien skulle avhenge av hans handlinger, et øyeblikk der en liten bevegelse gjør hele forskjellen...

Men, attentatplanene hadde slått feil. En av de sammensvorne mistet motet i siste øyeblikk og gjorde ingenting når sjansen var der, en kastet en bombe som hadde for lang forsinkelse og derfor først eksploderte ved en bil lenger bak i følget, og bilkortesjen hadde tatt en annen vei på grunn av attentatforsøket... Alt var tapt, de hadde mislykkes!

Så, plutselig velger kortesjen en skjebnesvanger vei, og Gavrilo Princip ser erkehetug Franz Ferdinand rett foran seg. Han trekker pistolen opp av lomma og skyter. Erkehertugen har på seg skuddsikker vest, for han vet det er farlig for ham å være i Bosnia Herzegovina, men han blir truffet i halsen som vesten ikke dekker. Hertuginne Sofia kaster seg foran sin mann og det andre skuddet går gjennom henne. Kort tid senere er de begge døde.

Løpet er merket 9/c, altså 9mm Corto (Kurz, kort). Serienummeret på Princips Pistol var 19074, denne er mindre enn 3000 ifra den.

Gavrilo Princip prøvde å ta livet sitt med gift, men Cyaniden var ikke sterk nok og han ble bare syk. Han var for ung til å dømmes til døden, og ble fengslet. Han døde av tuberkulose i fengselet i 1918. Imens startet verdenskrigen... Østerrike-Ungarn beskyldte Serbia for å stå bak attentatet, de sendte Serbia et umulig ultimatum, det fikk Russland til å mobilisere til støtte for sine Serbiske brødre, dermed kom Tyskland og Frankrike med gjennom alliansene sine... Les mer om det her.

Dermed ble dette verdens mektigste pistol. Dette eksemplaret er temmelig uvanlig i og med at det er produsert kort tid før Gavrilo Princips Pistol ble laget, serienummeret er under 3000 unna (Det er lite i våpensammenheng), de to kan ha vært på fabrikken samtidig, de kan ha vært laget av samme stålleveranse...

Under er et utdrag av boken "Den tapre soldat Sveik og hans eventyr i verdenskrigen" av Jaroslav Hasek. Helten i dette satiriske mesterverket er den troskyldige (i hvert fall tilsynelatende) tsjekkeren Svejk. Svejk belærer sin husholderske i de finere punkter innen faget å ta livet av erkehertuger, og nevner tilfeldigvis at om han skulle gjort det ville han valgt en Browning, "Den ser ut som et leketøy, men på to minutter kan den  skyte minst tjue erkehertuger, både tynne og tykke."

Fra "Den tapre soldat Sveik og hans eventyr i verdenskrigen" Tiden Norsk Forlag, Aktietrykkeriet Oslo, 1968. Foto Jomar Hønsi.

Browning "familien". Sett ovenfra nr1: Browning M1900 kaliber 7.65, Nr2: Browning M1908 som som regel kalles M1910 i kaliber .380ACP, Nr3: Browning M1910 i kaliber 7,65, Nr4: Browning M1910/22 i kaliber 7.65 og nederst Nr5: Baby Browning lommepistol i kaliber 6.35.