Frankrike

Franske våpen og utstyr

Mye av første verdenskrigen på Vestfronten fant sted i Frankrike. Frankrike slåss for sin overlevelse og franske soldater falt i enorme antall. Særlig førte slaget ved Verdun til enorme tap for franskmennene. I 1917 gjorde den franske hæren opprør mot sine Generaler og nektet å gå til nytteløse og blodige angrep, men de forlot ikke skyttergravene og holdt linjene til siste slutt.

Franske soldater på vei ned i skyttergravene. De går i en forbindelsesgrav (Communication trench) på vei mot frontlinjen.

Spanskprodusert Ruby Pistol laget for den franske hæren 1915-18.

Fransk modell 1915 Adrian hjelm for Sappør

Fransk modell 1907/15 Berthier rifle med modell 1886/93/16 bajonett.

3 skudds Berthier rifle i kaliber 8mm Lebel.

Original geværreim fra første verdenskrig, brunt lær.

1886/93/16 bajonetten har ikke krok på parerbøylen.

Trening med Franske røde kors hunder i skyttergraven. Merk at skyttergraven er gravd i et sikk sakk mønster, dette er for å redusere effekten av eventuelle granatnedslag og for at en fiende som tar seg ned i skyttergraven ikke skal kunne skyte langs graven.

Fransk Gassmaske, 1917

Denne Franske gassmasken har vært brukt av en Amerikansk frivillig ambulansesjåfør som dro til Frankrike i 1915, lenge før USA kom med i Krigen.

Fire bøker fra en Fransk soldats lomme.

Disse fire bøkene har vært sammen i en lomme, lenge. Måten de er bøyd sammen på og fuktsporene viser at de har vært båret sammen, og i hvilken rekkefølge de har ligget i lommen. .  

Almanach du Troupier pour 1916 - Soldatalmanakken 1916

L'Instrction theorique du Soldat - Teoretisk instruksjon for soldaten.

Petit Paroissien du soldat - Bønne/Messebok for soldaten.

Sois Bon Soldat! - Vær en god Soldat!

Fra Soldatalmanakken:

-Flott... Min kvinne har sendt meg ti kuler! (Kuler (Balles) er slang for Francs)

- Pøh!..... Tyskerne er langt mer generøse.

Fransk Capote

Denne Franske Våpenfrakken (Capote) er identisk med frakkene soldatene har på seg på tegningen over. den er laget sent i krigen og har insignia fra det 27. infanteriregiment. Nederste del av frakken kan kneppes opp bak som på tegningen. Frakken er horisontblå, i begynnelsen av krigen brukte Franskmennene mørkeblå jakker og røde bukser. Dette synes godt på lang avstand, de røde buksene var lette å sikte på, så de byttet til horisontblå som var vanskeligere å se. Mot slutten av krigen gikk de i stadig større grad over til mørkere grønn/brune farger inspirert av engelskmennenes Khaki uniformer.

Stemplene inni forteller mye om våpenfrakkens historie. de firesifrede numrene er tjenestenumrene til soldater som har brukt denne, den har altså blitt brukt av minst tre soldater, i Tillegg er den stemplet med 13. infanteriregiment så den ble åpenbart først brukt i det regimentet. Frakken har fortsatt å være i bruk etter krigen, og størrelsesstemplene og et inspektørstempel er etterkrigs.

Baksiden med knapper til å feste opp frakkeskjøtene og åpne stikklommer så man kan komme til lommene i uniformen under.

Franske soldater strekker piggtråd over og rundt en forbindelsesgrav (Communication trench).

To Franske feltflasker fra Somme.

Disse to Franske feltflaskene, bidons, tar to liter vann. Disse er fra Somme området.

Fransk feltflaske funnet på slagmarken ved Vimy høyden.

Denne feltflasken tar en liter. Rester av trekorken sitter fortsatt i halsen på den,men filttrekket er helt vekk. Feltflasken er gjennomborret av en kule. Et tankevekkende eksempel på hva som skjer med folk  krig.

Fransk artillerisoldat. Geværet hans er en 1886/93 Lebel rifle i 8mm kaliber. Beltet hans er et Fransk artilleribelte med fast påsydd bajonettanheng. Han har på seg en 1884 modell Kepi (hatt) med blågrått kamuflasjetrekk og våpenfrakk modell 1887 og har sannsynligvis på seg røde bukser med blå overtrekksbukser over. Mens Britene gikk i krigen med Khaki fargede uniformer og Tyskerne i Feldgrau (feltgrått, egentlig en nyanse av grønt.), som fungerte som kamuflasje, så Franskmennene ut nesten som under Napoleonskrigene, med marineblå jakker og frakker, og knall røde bukser og topp på Kepien (hatten). Dette var lett å se og lett å sikte på, og det kostet Franskmennene unødig mange liv...  Derfor fikk de de blå overtrekksbuksene og overtrekkene til Kepiene. Senere ble den voldsomt synlige uniformen erstattet med horisontblå som fungerte langt bedre som kamuflasje.

Teksten bak på dette fotografiet sendt som postkort er personlig og gir ingen pekepinn om hva slags enhet dette er, men det er nærliggende å tro at dete er besetningen på et Fransk hospitaltog som poserer utenfor toget. Tilværelsen på et slikt tog var slitsom og krevende, og innebar å bevitne mye lidelse og død, men de var forskånet fra selv å måtte dø ved frontlinjen og det er da alltids noe....

Etterkrigsbruk... Franske soldater poserer en gang på 1920 tallet eller senere. De har modell 1874 Gras rifler og bajonetter, som må ha vært 50 år gamle eller mer da bildet ble tatt. Disse gamle svartkruttgeværene ble brukt helt frem til og gjennom andre verdenskrig.