P08 Luger

P08 Luger

Tysk artillerisoldat med P08 Luger i hylster i beltet. Han har en ersatz bajonett på venstre hofte. Blomstene på jakken hans, ved lommelykten, viser at han skal til fronten. På hodet har han en Kugelhelm, en hjelm med kule på toppen i stedet for infanteriets spisse pigg som er på pigghjelmen, Pickelhaube. Kulehjelmen ble brukt av artilleriet. Hjelmen har overtrekk, überzeug, som kamuflasje så ikke metalldelene på hjelmen skal gi gjenskinn og oppdages. Bildet er fra 1915 eller senere ettersom overtrekket ikke har regimentsnummer.

P08 Luger ble antatt som tysk standardpistol i 1908. Pistolen er kamret i 9mm parabellum.

Magasinene har bunn av tre, dette var slik de ble brukt under første verdenskrig. Senere utgaver har magasinbunner av bakelitt eller metall.

Tysk Gefreiter (underoffiser) væpnet med p08 pistol. I knapphullet er båndet som viser at han har vunnet Jernkorset.

Dette eksemplaret har et meget tidlig datert hylster, fra 1910. Det er meget uvanlig å finne så tidlige Luger hylstre. På et tidspunkt har beltehempen på hylsteret blitt ødelagt og fire hull er skåret inn så nye beltehemper har blitt laget av pakkreimer. Hylsteret har altså vært brukt hardt og reparert i felt.

Laget i 1917 av Deutsche Munitions- und Waffenfabrik, DWM.

P08 Luger pistolen har en unik konstruksjon med et kneledd i stedet for en sleide som glir bakover. En sterk og driftssikker konstruksjon. 

Under hylsterflappen er det sydd en liten lukkbar lomme. Der skal et spesialverktøy som brukes til demontering av Lugerpistolen finnes. Som regel mangler dette, men med dette eksemplaret er det ikke bare et verktøy til stede, men det originale verktøyet fra første verdenskrig. Det har keiserlig inspeksjonsstempel og er, uvanlig nok, merket med enhetsstempel. 3.19. Det står for 3. kompani, våpen nummer 19.

Tyske offiserer med P08 Luger pistoler i beltet under første verdenskrig.

Under er et eksemplar av pistolen som er blitt brukt under begge verdenskrigene og deretter av den Norske hæren i den kalde krigen.

Tysk P08 pistol laget i 1918. Våpenet har fått tregrepene erstattet med plastgrep under 2. verdenskrig, og fått nytt magasin, men er ellers i original forfatning

1918 datert. P08 Luger ble laget av mange fabrikanter. Dette eksemplaret er laget av Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken (DWM).

P08 pistolen forble tysk standardpistol gjennom begge verdenskrigene og få typer våpen er så klart forbundet med ett land og en hær som Luger Pistolen. I tillegg til de tyske Lugerne finnes det også en Finsk og en Sveitsisk Lugervariant.

Tyske soldater trener med Maskingevær i mellomkrigstiden (etter 1933). Offiseren i bakgrunnen er væpnet med P08 Luger. Forøvrig har soldatene på seg de ekstremt skjeldne M18 hjelmene med utsnitt for ørene.