P14 utstyr

P14 utstyret.

Alt P14 lærutstyret jeg bruker til uniformen min er reprodusert. Det er produsert med høyest mulig standard med originale P14 lærbehandlingsmaskiner. Om vi hadde brukt originaler ville det vært forkatelig ettersom originaler er svært skjeldne og kostbare.

Det vanligste utstyret brukt under første verdenskrig var web utstyr modell 1908. Som Levende Historie entusiaster kan vi velge og da jeg fant ut at P14 utstyr kunne kjøpes fra USA bestemte jeg meg for at det ville vært interessant å ha P14 (Ofte gitt til Kitchener frivillige som min bestefar.) Ettersom det var laget av lær var det ikke så værbestandig som vevet web utstyr og derfor er bevarte originaler mye skjeldnere.   

Pattern 1914 Entrenching tool carrier.

Denne inneholder hodet til graveredskapet modell 1908. Når denne settes sammen med håndtaket som er festet på bajonettbalgen har man et nyttig graveredskap.  

Pattern 1914 Bajonettanheng med ekstra holder for skaftet til hakken.

Pattern 1914 Feltflaskereimer.

Denne feltflasken er original og har vært brukt i to verdenskriger. Den blå emalje finishen er korrekt for første verdenskrig.

Pattern 1914 Patrontasker

Disse ligner på eldre Britiske patrontasker tilbake til 1870 tallets Zulukriger. Men, P14 taskene tar fem klps med kraftig .303 ammunisjon. Ammunisjonen kom i engangs bomullsbandolærer med 50 skudd i, plus to ekstra klips som gjør at hver taske inneholdt 60 skudd. Vekten av ammunisjonstaskene fordeles på kryssreimene.

Enkeltmannspakning

Enkeltmannspakning er oppbevart i lomme på venstre side av jakken.

Pattern 1914 Belte

Dette beltet har en slangeformet spenne. Det kan justeres fra begge sider og holder kryssreimene rette.

Pattern 1914 Stor pakning

Disse web pakningene er samme størrelse som 1908 web settet. De inneholder ekstra klær, teppe, vanntett duk og personlige gjenstander. De ble lagt igjen under angrep for å ha mindre å bære på. Ofte ville stabler av pakninger bli lagt igjen i de bakre skyttergravene for aldri å gjenforenes med sine eiere... Personlige gjenstander ble da sendt tilbake til de nærmeste slektningene.

To lange P14 stropper holder sekken stødig (se bilde over).

Pattern 1914  Haversack

En hendig sidebag brukt til alt mulig. Personlige papirer, mat, lommekniv og mye mer. Ofte ble den hengt på ryggen på P14 utstyret når man skulle gå til angrep. Ikke en praktisk plassering om man skulle trenge noe derfra. Normalt ble den båret på venstre side over bajonetten. I levende historie sammenheng er Haversack den gjenstanden jeg bruker mest. Denne utformingen ble brukt uforandret gjennom to verdenskriger.