S98 Bajonetten

S98 Bajonetten, 1898 modell bajonett for 1898 modell Mauser.

S98 bajonetten var den første modellen av bajonett for Gew98 Mauser riflen. En lang bajonett for et langt gevær. Den var resultat av gammel militær tenkning der rekkevidde var regnet som viktigst. For å kunne være så langt ble bladet laget tynt og forsterket med en ribbe som løp langs bladet og som fikk det til å se litt ut som en fjærpenn, derfor det engelske kallenavnet "quillback". Bajonetten var imidlertid tungvint å bruke i trange skyttergraver og bladet hadde også en tendens til å knekke.

To tyske soldater med Gew98 med opplantet S98 bajonett utenfor "Villa Bombensicher", et tilfluktsrom ved fronten.

Tysk S98 bajonett. Bajonetten kom opprinnelig i lærbalg, men denne hadde en tendens til å bli ødelagt. Man begynte derfor i 1915 å lage stålbalger til dem. Imidlertid gikk bajonetten snart ut av bruk ved fronten da man etterhvert hadde nok andre bajonettyper tilgjengelig, og stålbalgen på bildet er derfor svært skjelden.

Tyske soldater under trening i skyttergravskrig. Tre av dem, til høyre, har S98 bajonetter på hoften. Bildet er åpenbart et bilde fra trening og ikke fra fronten da de har gassmasker uten filtre på seg.

Men, historien stoppet jo ikke i 1918...

Etterkrigsbruk.

Noen få av disse bajonettene ble gjort om til Jugoslavisk standard fra 1924 av. De fleste jugoslavisk modifiserte Tyske bajonetter fra første verdenskrig er av typen SG98/05 (Butcher blade) og den variasjonen er skjelden. Denne er uhyre skjelden (på 10 år har jeg kun sett to, dette er den ene av dem!).

Nedkortet blad, jugoslavisk balg, jugoslaviske grep. Denne har hatt en munningsring satt på av jugoslavene. Under andre verdenskrig har bajonetten blitt erobret av tyskerne (igjen...) og har fått fjernet munningsringen etter Tysk standard... Denne bajonetten har en rik og lang historie.

Stemplet M24B (Kyrillisk B) på parerbøylen.

Opprinnelig en Preussisk bajonett laget i 1906... Etter det har den vært i militær bruk i minst 40 år og to verdenskriger... Denne bajonetten forteller mye verdenshistorie til den som kan å lese tegnene...

En del av disse bajonettene endte opp i Tyrkia under Første Verdenskrig. De ble nedkortet på 1920 tallet. Dette er også en uvanlig variasjon, og denne bajonetten har en historie som i tillegg til Første Verdenskrig også omfatter den Gresk-Tyrkiske krigen tidlig på 1920 tallet da den Greske befolkningen ble deportert fra Lilleasia og den Tyrkiske befolkningen deportert fra det greske fastlandet, en storstilt gjensidig etnisk rensing, en av de største i historien, som nå praktisk talt er glemt.

Tyrkisk brukt S98 bajonett med Tyrkisk brukt M95 Mannlicher balg og Tyrkisk læranheng. Denne typen mix og match med deler er Typisk for Tyrkiske våpen fra perioden.