Tyrkia

Tyrkiske våpen og utstyr.

Tyrkiske Halvmåneordenen ble opprettet i 1915.Ordenen ble gitt både til tyske og tyrkiske soldater som kjempet ved Gallipoli.

Sentralmaktene :  Kaiser Willhelm II av Tyskland -Mehmed V  av Tyrkia (محمد خامس Meḥmed-i ẖâmis )  Franz Josef  I Av Østerrike-Ungarn

Tyrkia var alliert med Tyskland og gikk inn i krigen på deres side. Det Ottomanske riket var sammenbruddet nært på dette tidspunktet, de hadde mistet store områder under Balkankrigene i 1912-13. Tyrkia ligger strategisk til og vokter de viktige stredene som forbinder Egeerhavet med Svartehavet. Det var derfor Britene, sammen med Australiere og New Zealendere valgte å angripe Tyrkia ved Gallipoli i 1915 i en dårlig planlagt aksjon som skulle bli katastrofal for soldatene som ble sendt dit. De ble forventet å skulle angripe opp bratte fjellsider mot sterke Tyrkiske befestninger. Dette kostet enorme anstrengelser og store tap.

To Tyrkiske offiserer med Tyrkiske Gallipoli medaljer, jernkors bånd og offiserssverd.

Tyrkisk brukt Gew88 med Tyrkisk brukt Ersatz Bajonett. Tyskland sendte et stort antall våpen til Tyrkia under Første Verdenskrig.

Geværet er laget av Loewe Berlin i 1891. Det har en halvmåne stemplet over fabrikkstempelet, dette er et Tyrkisk eiendomsstempel. De virkelig store våpenforsendelsene til Trkia fra Tyskland ble sendt i 1917, men man tror at et antall Gew88 ble sendt allerede i 1914. Det er mulig at Gew88 med disse primitive eiendomsstemplene kan stamme fra tidlige sendinger. Gew98 brukt i Tyrkia har gjerne langt mer forseggjorte Tyrkiske stempler.

Tyrkiske soldater i første verdenskrig transporterer tyske Maxim maskingeværer i 1914..

Den mislykkede kampanjen ved Gallipoli førte til at daværende Britisk Marineminister Winston Churchill måtte gå av. På Tyrkisk side slåss Tyrkias absolutt mest kjente mann. Mustafa Kemal Atatürk var som ung offiser befalhaver ved Gallipoli og utmerket seg der.

Tyrkisk bajonett modell 1987

Brukt med M1887 Rifle (svart krutt)

Tyrkisk bajonett modell 1890

Brukt med M1890 Rifle

Inskripsjon og eiendomsstempel på Tyrkisk 1990 modell bajonett.

Tykisk offiser med Modell 1890 bajonett (1890-1918)

Tyrkisk bajonett modell 1903

Brukt med M1903 Rifle

Pent portrett av en Tyrkisk offiser med offiserssverd.

Sverdet hans er identisk med dette:

Klikk på bildet for detaljer om dette sverdet.

Tyrkia slåss mot Britene i midt-Østen. En av Britenes mest kjente skikkelser, Lawrence of Arabia, slåss mot Ottomanerne sammen med Arabiske allierte.

Tyrkisk brukt Gew98 sendt som våpenhjelp fra Tyskland.

Laget av Waffenfabrik Mauser A-G i Oberndorf i 1916. Låskasse og sluttstykke er blånert av Tyrkerne. Sikringen er byttet ut med en sikring fra en Tyrkisk 1903 Mauser og bærer tyrkisk serienummer i det gamle alfabetet.

Dagens fastlåste konflikt i Midt Østen skyldes til en viss grad første Verdenskrig. Britene hadde desperat behov for allierte og gjennom forhandleren McMahon og etter påtrykk fra Lawrence ble Araberne lovet en Pan Arabisk stat som også skulle omfatte Palestina. Gjennom Balfour erklæringen ble Jødene lovet en stat i Palestina. Så etter krigen kunne både Arabere og Jøder med rette hevde at de var lovet Palestina når det Ottomanske riket var slått. Slikt skaper ikke fred...

Tyrkisk brukt tysk Ersatz bajonett.

Ersatz bajonett av Tyrkisk type laget i Tyskland 1916.

Tyske våpen fra første verdenskrig ble brukt i Tyrkia lenge etterpå. En del tyske bajonetter ble kortet ned da militær tenkning i så måte endret seg i mellomkrigstiden.

Tysk 98/05 bajonett kuttet ned til 10 tommers blad på 1920 tallet

Britisk 1907 bajonett kuttet ned og modifisert til Tyrkisk standard ca 1935-38. Bajonetten er laget i 1911 av Mole og kan teoretisk ha vært blant våpnene erobret fra Britene ved Gallipoli. Dette er imidlertid umulig å vite med sikkerhet.

Britisk 1907 Tyrkisk brukt bajonett