1915 Adrian hjelm

Fransk Modell 1915 Adrian hjelm for sappør.

Denne Franske stålhjelmen er laget for å begrense antall hodeskader hos soldatene. Den står ikke imot direkte skudd, men beskytter mot fallende jord, stein, gjenstander som har blitt kastet opp av eksplosjoner.

Dette eksemplaret av Modell 1915 Adrian hjelmen har emblem for sappør (Sappeur, sapper), dette var soldater som bygde veier og befestninger og grov miner inn under fiendens skyttergraver for å sprenge dem i lufta. Dette emblemet er nokså sjeldent å finne. I dette tilfellet er emblemet originalt til hjelmen.

Modell 1915 Adrian hjelmen er basert på designet til en brannmannshjelm, derfor har den en kam på toppen, en "murbrekker" som forsterkning. Hjelmen består av fem deler som er klinket sammen og krever derfor en del arbeid å lage. Frankrike hadde på denne tiden ikke teknologi til å stanse en hjelm ut av ett stykke stål.

Dette eksemplaret har originalt innerlær og hakerem. Dette er noe uvanlig da innfestingen for innerlæret er nokså svak og svært mange av disse hjelmene derfor mangler innerlær. Hakeremmen er også av nokså tynt lær av dårlig kvalitet. Det er interessant at det har overlevd 100 år.

Nærbilde av Sappør emblemet, motivet viser tilbake til antikken.