Tysk M1889 Artillerisabel.
Den Tyske modell 1889 Artillerisabel er en stor og tung sabel, som brukte å henge på venstre siden av sadelen hos ridende artillerisoldater, f.eks i ammunisjonskolonnene der vognene ble trukket av hestespann, oftest seks hester, og det satt da en rytter på hver av de venstre hestene.
Tyske artillerisoldater med sabel modell 1889. Legg merke til støvlene som er ekstra høye, selv etter Tysk standard, og vernet mot gnag fra skjekene når de red på hester koblet i spann foran vogn. I felt vil disse soldatene ha båret pistol i tillegg til sabelen, eventuelt et kort gevær av typen Kar98a. Fotografiet ble sendt fra Russland av Richard, som er en av mennene på bildet, til Ernst Haxel, Elb-Sonnborn, Garterlaie 38. I Wuppertal, i Düsseldorf i Nordrhein-Westfalen.
Denne artillerisabelen har åpenbart en rik historie, noe de mange stemplene bærer bud om. Opprinnelig laget i 1900, deretter har den gjort tjeneste hos flere enheter.
Sabelen har et tungt og kurvet blad som har røtter tilbake til Napoleonskrigenes kavallerisabler. Dette er ikke et blad mest ment som pynt og til seremonibruk slik sverd og sabler i stadig større grad ble utover 1900 tallet. Dette er et ordentlig sabelblad som fungerer i kamp.
Sliren har de vanlige brukssporene, bulker er å forvente på sverdslirer som har vært i aktiv tjeneste.
Sliren har en stor ring som egner seg til å feste på sadelen. Den svenske forfatteren og oppdagelsesreisende Sven Hedin skrev i 1915 om en Tysk artilleri ammunisjonskolonne at det satt en rytter på hver venstre hest i spannet foran ammunisjonsvognene, det var gjerne seks hester og dermed tre ryttere. Sabelen var festet i sadelen og i tillegg hadde de mauserpistoler i beltet.
Denne sabelen har gjort tjeneste i to ammunisjonskolonner. Uvanlig er at den tydeligvis endte opp i en telegrafavdeling. Våpen merket til Telegrafavdelinger er veldig skjeldent å finne.
Både sliren og Sabelen har merker fra samme enhet 5. T. 5. 24. Dette betyr 5. Telegrafregiment, 5. kompani, våpen nummer 24.
Akseptansestempelet er på ryggen av bladet. Det består av krone over W, monogrammet til Keiser Wilhelm, over 00 som viser at året var 1900 da våpenet ble laget.