Ersatz Bajonetter

Ersatz Bajonetter

Ersatz bajonettene finnes i et utall variasjoner og utførelser. Typisk er at de oftest har metall grep, men disse kan være støpt, valset, smidd.... I 1915 ble det klart at krigen ikke ville være over til jul og at det behøvdes langt flere soldater og langt mere våpen og utstyr enn forutsett. Man ser ofte ersatz bajonettene beskrevet som nødsproduksjon, og det er jo riktig, men dette er ikke våpen som ble produsert i desperasjon på slutten av krigen slik man ser med f.eks Japanske og Tyske våpen fra slutten av andre verdenskrig. . Dette er våpen som måtte lages i hui og hast, ofte med dyre råvarer og komplisert konstruksjon. Den store variasjonen skyldes at alle slags store og små bedrifter som hadde utstyr til det ble satt i gang med å produsere slike våpen, og hvilke maskiner de hadde tilgjengelig avgjorde hva slags varianter de kunne lage. Bare det var spisst og passet på et gevær var det greit.

De fleste ersatz type bajonetter passer både Gew98 og Gew88, men det finnes også varianter som bare passer en av delene.

Tysk Uhlan (Kavallerimann) står vakt under en bro i Belgia i 1915. Han er væpnet med Kar98A med påsatt ersatz bajonett. Schapka hjelmen hans er også av ersatz type og er laget av filt i stedet for lær.

Tysk infanterisoldat med Kar98A og Ersatz bajonett med munningsringen fjernet. Når bildet er tatt er ukjent, men det er etter 1916. Merk at han har bånd i knapphullet som viser at han har vunnet jernkorset av II klasse.

En av de mange typer ersatz bajonetter.

Typisk ersatz munningsring. Den smale radiusen nede passer løpet til Gew98, som ikke trenger støtte av munningsring, den høyere radiusen er for å passe løpet på Gew88. Disse bajonettene ble også brukt på Kar98A, enten skjøt man fra karabinens kortere løp simpelthen gjennom munningsringen, eller denne ble fjernet.

Nok en ersatz variant, denne har en typisk ersatz balg i tynn stålplateutførelse.

Samme bajonett i balgen.

Skjelden ersatz variant med rensehull på toppen av grepet, grepet er støpt. Denne varianten passer bare Gew98 og finnes også i en meget skjelden variant med messinggrep.