Falne

Falne

Krig er grusomt, og ingen bilder av folk i fine uniformer viser hva krig faktisk er. I krig drepes og lemlestes mennesker. Det er et forferdelig faktum, og en grunn til at krig bør unngås. Fotografiene her er fryktelige, men de viser noe vi aldri må glemme. Millioner døde under første verdenskrig. Mange veteraner som har blitt intervjuet etter krigen omtaler ikke "kampene", men sier "drepingen". "Første juledag begynte drepingen på ny".... In flanders fields the poppies blow....

Døde Russiske soldater i en skyttergrav. Ettersom de er halvt begravet i jord kan det se ut som om de ble drept av en granat som slo ned bak dem. At geværene fortsatt er der kan tyde på at bildet er tatt kort tid etter at det skjedde ettersom ingen har samlet inn våpnene. På baksiden har den Tyske fotografen skrevet at de er døde Russere og datert bildet desember 1916.

Døde Russiske soldater. Hjelmene er Franske modell 1915 Adrian. De har Zelinsky-Kumant gassmasker, og feltspaden bak dem er Russisk type Linemann spade. Foran den midterste soldaten ligger en ueksplodert Russisk håndgranat.

Døde skotter ligger igjen på slagmarken på vestfronten, disse er Black Watch soldater, Highlanders. Teksten på baksiden, skrevet av fotografen, er: "Schottländer 19.9.17." (Skotter 19.09.1917.).

(Fotografiet er sensurert av meg for å bevare de dødes verdighet, å vise hva skottene har under kilten ville være svært uverdig i dette tilfellet. )

En død tysk soldat ligger igjen i en ødelagt tysk stilling ved Somme. Liket er oppblåst og saponifisert. Et forferdelig syn, som var så alt for vanlig under første verdenskrig.

Døde tyske soldater ved Abri. Dulce et decorum est....

Døde tyske soldater i en grunn skyttergrav. Stativet midt på bildet er lavetten til et Maskingevær av typen MG08. Et forferdelig bilde av soldater som tydeligvis har ligget der en tid.

Tyske maskingeværskyttere ligger døde etter et slag nær Soissons i Frankrike.

Døde tyske soldater ved en mur. Ingen tekst på bildet som kan fortelle om tid og sted, men stålhjelmen viser at bildet må være tatt mellom 1916 og 1918.

Døde Tyske soldater nær Roye (Oise) omgitt av krigens vrakgods. Merk stavhåndgranaten som ligger ved hjelmen til mannen i forgrunnen.

Et større antall døde ligger strødd sammen med krigens vrakgods. Midt på bildet står en levende Tysk soldat ved restene av et tre og skuer ut over ødeleggelsen. Bildet har ingen påskrift, så dato og sted er ukjent.

En Britisk Tank er sønderskutt og liket av en av mannskapet ligger foran tanken. Det kan virke absurd, men fotografen, Karl Kelle, sendte dette fotografiet hjem til sin kone Anna Kelle i Bremen som et postkort den 31.12.1917. Tanks var det nye skrekkvåpenet, og Karl sendte dette hjem og forsikret fruen om at de ikke var uovervinnelige. "Her er en Britisk Tank vi skjøt i stykker...."

Døde Belgiske soldater etter et tysk angrep. Dette er et gammelt pressefoto og følgende tekst er limt på baksiden:

"C4615....Dead in a captured Belgian trench.

This photograpf is a graphic portrayal of the destruction wrought by high explosive German shells on a Belgian trench, which has almost completely disappeared. The picture was taken a few minutes after the Germans took the position."

I tillegg er bildet stemplet:

"Notice. This photograph is released for your publication only and on the condition that the following credit be given PHOTO BY INTERNATIONAL NEWS SERVICE"

Døde soldater i restene av en skyttergrav ved Cambrai i 1917.

Døde Tyskere i restene av en skyttergrav, disse vil ha vært rapportert som savnede....

Dette er krigens sanne ansikt. Døde og lemlestede mennesker, sorg og savn blant de etterlatte, deres foreldre, hustruer, sønner og døtre....