Den tyske hæren i felt.
Selv om Første Verdenskrig tidlig ble til en skyttergravskrig der partene kjørte seg fast og grov seg ned, var det allikevel alltid bevegelse. Tropper skulle forflyttes til og ut av skyttergravene, ammunisjon, mat og materiell bringes fram. På østfronten var krigen langt mer mobil og mindre preget av skyttergravskrig.
Det finnes mange fotografier fra denne tiden som dessverre har mistet sin historie helt eller delvis. Hvor, når, hvem? I mange tilfeller vil vi nok aldri få svar.
Den tyske hær i bevegelse. De ridende mennene er muligens feltgendarmer. Veien brukes av vogner med forsyninger, det kan se ut som om den forreste vognen muligens har en kanon i lasten. I veikanten marsjerer og raster soldatene. Eksakt tid og sted for bildet er ukjent, men ut fra hjelmene å dømme kan det ikke være før 1916, og bildet skal visstnok være tatt i nærheten av Ostende.
Fra samme fotograf. Bildet er tatt i 1916 eller senere, og skal være fra Ostende området. Offiseren midt i bildet skal være Admiral Schröder. Mannen til høyre i bildet er definitivt en tysk marinesoldat.
Et talende fotogafi. På baksiden er en påskrift som tyder på at disse har lidd store tap.
"Der rest der Compagnie 10/234. seit 10/10.14 am 27/1.15. Viele Grüsse. Hermann."
Restene av kompaniet 10/234 fra 10. oktober1914 den 27. Januar 1915.
Tyske soldater i en sønderskutt by på vestfronten. Det kan se ut som om noen av mennene i bakgrunnen til høyre muligens er engelske fanger. Dette er definitivt et autentisk fotografi av soldater som har vært i kamp.
Tyske soldater hviler seg i en kirke. De er fra 26. reserve divisjon. Fotografiet ble sendt som postkort fra R. Zehnder i 7. Württembergske reserve bataljon, 119. regiment, 1. kompani.
En herjet og sliten soldat. I tillegg til gevær 98 og S98/05 bajonett kan det se ut som om han har stavhåndgranater i stikklomene. Klikk på bildet og ta en titt på ansiktet og blikket hans.
Telegraftropper på østfronten.
Utenfor offiserskjøkkenet i et okkupert hus på vestfronten. Se hvor dårlig uniformen til mannen med pipen passer....
Alle slags materialer må til for å bygge befestninger, deriblant treverk. Sendt fra Konrad til frøken Maria Barth 25.02.1916.
Kavalleri oppstilt 27. juli 1916, formodentlig på østfronten der kavalleri fortsatt spilte en rolle på et så sent tidspunkt i krigen. På baksiden står skrevet: Regimentet i Eskadron kolonne blir talt til av kommandanten (Til venstre er II eskadron).
Tysk offiser og menig, formodentlig Landwehr soldater ved en hytte. Offiseren har en liten pistol i beltet, muligens en Walther nr. 4 eller noe tilsvarende. Han har kikkert som ser ut til å være sivil type og det tynne beltet og de særpregete legginsene han har på seg ser alle ut til å være av privatkjøpt type. Offiserer fikk til en viss grad anskaffe egne våpen og eget utstyr, og det kan det se ut som om denne offiseren har gjort. . Soldaten som sitter har et Gew98, et for den tiden nytt og moderne gevær, mens ammunisjonstaskene han har i beltet er en gammel modell fra 1880 tallet. Legg merke til skobesparene av råjern under støvlene til den sittende soldaten, disse skulle både skåne lærsålen mot slitasje, men også gi feste på stein og lignende.
En tysk patrulje forberedt på giftgassangrep. Disse er sannsynligvis bak selve frontlinjen ettersom de er væpnet med utdaterte Mauser M1871 rifler, men ettersom giftgass kunne skytes over linjene i artillerigranater kunne man aldri være trygg så lenge man befant seg innenfor artillerirekkevidde. Gassmasken måtte man alltid ha med. Sendt fra Landsturmmann Otto Severt til Waldemar Veber i Eimke ved Hannover 11.07.1917
En Jäger patrulje observerer fienden. Legg merke til Jägernes typiske hatter, kalt Tschako, med tøytrekk på for kamuflasje. Sendt som postkort av Heinrich Hanhn, for tiden i Donaueschingen, vaktkommando 293, til kjøpmann Karl Müller i Kippenhausen, den 1.06.1916. Han forteller at kameraten Fritz har måttet gi opp for reumatisme og at han nå alene har ansvar for 20 krigsfanger.
Bayerske Jägersoldater fra "Bayr. Res. Jäg. Batl No. 2.", fotografert i 1915. Utstyret deres viser klart mangelen på utstyr som oppsto da krigen varte lenger enn man hadde trodd og store antall ekstramannskaper måtte kalles inn. For det første har de ikke Jäger soldatenes tradisjonelle Tschako hatt, men i stedet vanlige lærhjelmer, pickelhaube. Patrontaskene deres er eldgamle modell 1874. Ikke minst taler jakken til mannen til venstre sitt tydelige språk. Legg merke til forskjellen mellom høyre og venstre erme. Jakken hans er en modell 1910 feldrock, og det høyre ermet har åpebart blitt kuttet av rett under skulderen, et annet erme med annen type mansjett har blitt satt på, og for å få ermet langt nok har det blitt sydd inn et stykke mørkere tøy på overarmen. Denne jakken har sannsynligvis sittet på en som har falt eller blitt hardt såret (mistet høyre arm...?), blitt samlet inn, reparert og gitt til nestemann. Han har heller ikke skulderklaffer, og det er mulig at jakkens forrige eier har ligget i et område der fienden har vært, det var rutine å ta skulderklaffene av døde, sårede og fanger, da disse ga informasjon om hvilken enhet de tilhørte. Mulig at denne jakken, allerede i 1915, hadde en meget dramatisk historie å fortelle....
Tyske soldater. Tre menige og en sanitetsmann, ofte kalt sykebærer (med det røde korset på armen). Et interessant og uvanlig fotografi. Uniformene deres er velbrukte, og de ser ut som "frontsvin", - veteraner. Vegetasjonen rundt dem er åpenbart skadet av bombardement, merk stubbene og de mange falne grenene, dette må være svært nært fronten, innen rekkevidde for fiendens artilleri. De står foran en pyramide av oppstablede geværer, Gew98 Mauser, og det underlige er at det ligger en tromme ved geværpyramiden. Marsjtrommer/Paradetrommer ble brukt av mange hærer fortsatt på denne tiden, også av den Tyske, men hva gjør den ved fronten? Jeg har ikke sett en eneste øyenvitneskildring som nevner trommer i kamp i første verdenskrig, det er noe som hører Napoleonskrigene, og muligens den Fransk-Tyske krigen til. Moderne krig, med et svært gammeldags innslag.