Feltutstyr

Tysk Feltutstyr

Tysk feltutstyr er et stort felt og her er foreløpig bare et lite utvalg. Mere vil bli tilføyd etterhvert, så her er det bare å følge med for den som er interessert.

Tysk Feltflaske med Ersatz tøytrekk fra slaget ved somme.

Denne feltflasken er spesiell på flere måter. For det første har den et skjeldent trekk av cordfløyel. I 1915 ble det klart at krigen ikke ville være over til jul og at svært mange flere soldater enn planlagt måtte mobiliseres. Da ble problemet å skaffe nok utstyr. Det fantes ikke nok tøy, ikke nok lær, ikke nok bajonetter, ikke nok av noe. Man laget en rekke typer Ersatz bajonetter, da det ikke var nok tilgang på vanlig feltgrått ulltøy ble bukser og feltflasketrekk gjene laget i cordfløyel. Erstatningsproduksjonen pågikk til samfunnet var omstilt til krigsproduksjon i stor skala og det igjen var tilgang på tilstrekkelig av hærens vanlige typer materiale.

Det andre som er spesielt med denne feltflasken er at den kan knyttes til en bestemt hendelse. Det meste av utstyret man finner kan ha blitt brukt hvor som helst. Denne feltflasken derimot har vært med i slaget ved Somme, et av de verste slagene i menneskehetens historie... Denne er funnet i en låve nær Albert ved Somme. Ersatz trekket passer også godt tidsmessig med dette. Feltflasken vil ha hatt en kork laget av kork (Ja...), som ikke er der lengre dessverre.

Feltflasken ser rusten og fæl ut på de utsatte delene, men inni og under trekket er den blank og som ny...

Tysk soldat med Ersatz bukser av Cordfløyel. Ca 1915.

Tysk Linnemann feltspade med anheng.

Tysk feltspade av Linnemann type med originalt læranheng fra 1917. Anhengene er svært vanskelige å få tak i ettersom de ble brukt i to verdenskriger og de fleste fra første verdenskrig ble derfor simpelthen brukt opp i mellomkrigstiden og under andre verdenskrig. Spadene er lettere å finne så det er anhenget som er skjeldenheten her. 

Anhenget er depotstemplet og datostemplet 1917. Det er laget av W. G. Hackländer i Wermelskirchen.

Selve spaden er stemplet med enhetsmerke: R.J.R 15, 4.K. som betyr Reserve Infanteri Regiment nr 15, 4. Kompani. 

Pose med teltutstyr, merket 1915.

Denne posen er datert 1915. Tøyet og fargen passer godt med 1915 da man i nøden, ettersom så mye utstyr måtte produseres raskt, måtte bruke mange typer materialer som ikke passet inn i vanlig militær standard.

Denne posen inneholder to deler til teltstang, to teltplugger og en bardun. Utstyr til knappetelt. Hver soldat vil ha hatt sin teltduk, såkalt Zeltbahn.

Tysk Fernglas 08, kikkert modell 1908.

Tysk Fernglas 08, feltkikkert modell 1908. Brukt av offiserer, artilleriobservatører og andre som behøvde kikkert i tjenesten.

I bemerkelsesverdig god stand etter ca 100 år, bokstavelig talt glassklar optikk. Leitz fabrikken i Wetzlar kunne sitt fag.

Tysk modell 1894 Hebel signalpistol, kort utgave.

1894 modell Hebel signalpistol. Denne finnes i en lang utgave som er meget vanlig og den absolutt mest brukte. Dette er en svært skjelden kort utgave. Denne er standard tysk kaliber 4.

Tyske brødposer (Brotbeutel)

To forskjellige varianter av Tyske brødposer fra første verdenskrig. Brødposene hang i beltet, eller i en egen rem (derfor de lærforsterkede ringene på baksiden, på det høyre fotoet)

I brødposen var det eneste stedet en tysk soldat fikk ha personlige eiendeler. For å se brødposen i bruk se sidene om Tysk uniform.

Tornister

Tornister, ryggsekk. Denne varianten er et ersatz tornister uten det sedvanlige skinnet på lokket. For å se et tornister med skinn på lokket se siden om Tysk uniform.  

Ammunisjonstasker.

Tyske ammunisjonstasker. Den øverst til venstre er datert 1918 og er i glatt lær, på slutten av krigen sparte man kostnader og tid på å forenkle en del detaljer. Taskene øverst til høyre er datert 1916 og er laget av tradisjonelt ruglet (pebbled) lær, det samme gjelder de udaterte taskene nederst, som sannsynligvis daterer seg til omtrent samme tid.

Inne i lokket på tasken fra 1918 er et enhetsstempel, Infanteri regiment 13.

Sjeldne Kavalleri patrontasker, smalere enn ordinære patrontasker.

Laget av Benny Spiro, Hamburg 1914/15. Denne modellen er forbildet for tyske ammunisjonstasker fra andre verdenskrig.

Pakkreim

Ofte er det de små tingene som ingen så noen verdi i i samtiden som er vanskeligst å få tak i. Her er en Tysk pakkreim datert 1914.

Enkeltmannspakke

Tysk enkeltmannspakke datert 1917. Disse var sydd inn i lommer bak på innsiden av uniformsjakkene slik at soldatene alltid hadde med seg forbindingssaker.

Bajonettanheng

Bajonettanheng i lær. Disse to er for bajonett modell 98/05, men smalere typer til S98, ersatz og 84/98 bajonettene var laget på akkurat samme måte. Læret har den ru siden ut, på standard tysk maner.