Frontstilling

Et foto fra fronten.

Dette fotografiet viser baksiden av en frontstilling og det har mange interessante detaljer. Stillingen ser ut til å ligge langs kanten av et stort minekrater. Man gravde tunneler under fiendens skyttergraver, gravde ut et rom man fylte med sprengstoff og avfyrte det. Her har Tyskerne tydeligvis befestet kanten av krateret. Det vi ser er baksiden av stillingen og detaljer på bildet tyder på at det ikke er langt til fiendens skyttergraver.

Under ser vi detaljutsnitt fra bildet. En ueksplodert granat ligger i bunnen av krateret til høyre for vannet. Det er en av mange detaljer som viser at dette er et ekte foto tatt ved fronten og ikke et tatt under trening som mange skyttergravsbilder er. På veggene, som er bygget av sandsekker henger stavhåndgranater klare til bruk. Bandolær med ekstra geværammunisjon henger også der rett ved siden av mann nummer to fra høyre. Her er det beredskap så man er klare raskt om fienden skulle angripe.

Det er flere offiserer på bildet. Til venstre er en offiser med en grovkalibret pistol i beltet og vandrestav/stokk. I midten nok en offiser med pigghjelm, pickelhaube. Til høyre står en soldat som poserer med en stavhåndgranat i hånden.

Dette bildet viser en brutal virkelighet, kummerlige forhold i gjørmen, den alltid nærværende beredskapen i frykt for fiendtlige angrep, artilleribombardementer... Kort sagt et bilde som forteller mye om forholdene på vestfronten. Bildet kan dateres noenlunde nøyaktig ut fra uniformer og utstyr kombinert med det faktum at ingen på bildet har gassmasker. Det må ha vært tatt i 1915, mest sannsynlig første halvdel av 1915.