Fotografier fra en Tyskers lomme

Fotografier fra en tysk soldats lomme.

Disse fotografiene ble tatt med hjem som suvenirer av en Amerikansk soldat etter verdenskrigen. Det gjør dem litt spesielle, om de kommer fra lommene til en fallen eller fra en krigsfange sier historien ingenting om, og han som tok dem med seg hjem er nå borte og kan ikke fortelle det. Men, i alle fall har disse bildene en mer dramatisk og annerledes historie bak seg enn de fleste andre fotografiene som soldatene sendte hjem til slekt og venner.

De er også svært bra og detaljerte og det gjør dem ikke mindre interessante.

En tysk soldat ser over mot fiendens skyttergraver med kikkert. På ryggen har han et Gew98 Mauser gevær og en sylindrisk gassmaskebeholder, gassmasken måtte alltid være med. Fra gassmaskebeholderen å dømme er dette 1916 eller senere, ettersom han ikke har stålhjelm er det rimelig å anta at bildet er fra 1916. I beltet har han en 98/05 "Butcher blade" bajonett i stålbalg og en dokumentveske/kartveske som er svært skjelden å se på slike fotografier.

Et tre har fått en direkte treff av en høyeksplosiv granat. Intet under at vegetasjonen praktisk talt forsvant ved fronten når utallige granater pløyde og vendte jorden igjen og igjen. Dette viser hvilke skremmende krefter som ble øst over soldatene ved fronten.....

Fest og avslapning i et hus. Forskjellige uniformer og hjelmer, det ser ut som både artilleri og kavalleri er til stede.  Bajonetten midt i bildet har en uvanlig form på bladet og er sannsynligvis et privatkjøpt eksemplar.

Mere fest og avslapning. Denne gang ser det ut til at bildet er tatt i et dekningsrom under skyttergraven, bostavelig talt rett under fronten....