Mauser 1914

Mauser modell 1914

Mauser modell 1914 er strengt tatt en større utgave av den finkalibrede (6,35) modell 1910. Pistolen er kamret for 7.65 ammunisjon og var meget populær blant Tyske offiserer som jo fikk kjøpe sine egne våpen. Denne pistolen er betydelig lettere og mere letthåndterlig enn de store 9mm Parabellum pistolene som for eksempel P08 Luger og C96 Mauser.

Som mange andre pistoler har Mauser modell 1914 en lås som hindrer sleiden i å gå tilbake når pistolen er tom, slik at man blir klar over at magasinet er tomt. Imidlertid er det en særegenhet. Om man setter i et nytt magasin vil sleiden umiddelbart lukke seg av seg selv og kamre en ny patron uten at man behøver å ta nytt ladegrep. dette gjør omlading raskere, men medfører også en sikkerhetsrisiko om man har fingeren på avtrekkeren når et nytt magasin settes i.

Mauser modell 1914 ble produsert videre etter Første Verdenskrig og helt fram til en noe omarbeidet versjon, modell 1934, ble innført. Våpenet ble brukt i store antall av Tyske offiserer i begge verdenskrigene. I tillegg ble mange solgt kommersielt rundt om. Dette eksemplaret har en meget spesiell historie. Det er produsert på 1920 tallet og er et av våpnene som ble importert til Norge til Samfundshjelpen, en høyreorientert organisasjon som organiserte streikebryteri for å motvirke arbeiderbevegelsen. De væpnet seg for å slåss mot arbeiderbevegelsen.

Magasinet er i helt blikk og med Mauser banneret stemplet på siden. Når pistolen er spent vises baksiden av hanen i et hull bakpå pistolen så det er mulig med et kjapt blikk å vite om pistolen er skuddklar eller ikke.