Max Müller

Max Müller

Vi vet ikke hvem Max Müller var, hvor han tjenestegjorde eller hvilke slag han deltok i, men at han ble såret vet vi, og noen få detaljer har vi gjennom gjenstandene vi har fra ham.

Her er beviset han fikk på at han var berettiget til såretmerket:

"Im namen seiner Majestät des Kaisers und Königs ist dem Max Müller geb. 2.1.92 zu Mannheim für ein malige verwundung das schwarze abzeichen für verwundete verliehen worden. Königliches Bezirkskommando, Rastatt, den 1.10.1918."

I hans majestet Keiserens og Kongens navn har Max Müller født 02.01.1892 i Mannheim, for å ha blitt såret en gang, blitt tildelt det svarte såretmerket for sårede. Kongelige områdekommando, Rastatt, den 01.10.1918.

Her er hans merke, velbrukt:

Han fikk laget seg et smykke av en Fransk kule, en 8mm Lebel kule av type Balle D, en kule helt bestående av messing. Var dette kulen som såret ham? Det er ikke mulig å få vite sikkert lenger, men sannsynlig er det, det har gått med mye arbeid til å lage denne kulen til et smykke. For å si som Baldrick i serien "Blackadder goes forth.": De sier at et sted der ute er det en kule med navnet ditt på... Så hva om jeg har den kulen...?

Overtro florerer i så dramatiske situasjoner som frontsoldatene opplevde under første verdenskrig. Dette kan ha vært en lykkeamulett, som skulle beskytte eieren.

Som man ser har kulen truffet noe hardt, den kan ha rikosjettert og truffet Müller. Kulen vil i så fall ha hatt redusert anslagsenergi, men til gjengjeld skarpe uregelmessige kanter som vil ha kunnet lage et utrivelig sår.

Festet til kulen er en sivil minnemedalje for etableringen av den fjerde Franske republikken i 1870. En suvenir han fant på slagmarken eller tok fra en tilfangetatt franskmann? Hvem vet?

Vi har søkt på sidene til Volksbund som steller med Tyske krigsgraver, men blant de mange falne ved navn Max Müller er ingen registrert med hans fødselsdato under noen av verdenskrigene, så han kan ha vært blant dem som kom levende, om ikke uskadet, fra det.