Levende Historie i Praksis

Slik ser det ut når vi trekker i uniform for å formidle historien på en måte som gjør langt mer inntrykk enn om man leser en bok eller hører på en foredragsholder. Her er det ikke Power Point og kjedelige monologer, her er det visuelt og basert på førstehåndsberetninger og ekte gjenstander som har vært der.

Levende Historie - I praksis.

Opptreden på Enebakk Ungdomsskole 21.01.16


Foto: Torgeir Solberg


Vi hadde det kjempegøy på Enebakk Ungdomsskole og alt tydet på at elevene hadde det moro også. De deltok i opplegget vårt med stor entusiasme og stilte mengdevis med spørsmål. En del elever var delaktige i det vi gjorde og kastet håndgranater mot et mål med stor suksess. Et opplegg som nok ga elevene inspirasjon til å forstå historien bedre...

Bildene er gjengitt med skolens tillatelse.

Her er omtalen fra Enebakk Avis:

Her kan du lese omtale av vårt foredrag for Norsk Våpenhistorisk Selskap, publisert i MTM (Meddelelse til Medlemmene) nummer 162, desember 2015.

Foredrag for Norsk Våpenhistorisk Selskap 03.11.15


Foto; Rita Børtveit Gaarde   

Dagens tema var 1915 og vi presenterte spesielt det som var nytt for det året, her er det Ersatz produksjon som beskrives, da det ble klart at de ville trenge langt større hærer enn planlagt da krigen ikke ville være over til jul allikevel. Da måtte utstyr lages i hui og hast av de materialene som var tilgjengelige.


Oppmøtet var upåklagelig, 130 mennesker kom for å overvære foredraget.

Dramatisk øyenvitneskildring fra en brite i slaget ved Ypres sender kalde gys nedover ryggraden.


Deretter er det senkingen av Lusitania. Tyskerne laget en minnemedalje om senkingen der de viste døden som satt og solgte billetter så da kan vi jo gjenskape situasjonen fra medaljen. Nigel som amerikaner på vei til England, Tore som... Billettselgeren...

Senkingen av Lusitania var en forferdelig tragedie der 1198 mennesker døde. Skipet var Amerikansk og nøytralt og å senke et nøytralt passasjerskip var i utgangspunktet en krigsforbrytelse. Tyskerne, derimot hadde kunngjort at de mente at skipet fraktet våpen og andre militære forsyninger og at de ikke anså det som nøytralt. Så, skipet ble torpedert . Senkingen av Lusitania ble et viktig  argument da USA valgte å gå med  i krigen i 1917.


En annen viktig hendelse i 1915 var at  giftgass ble brukt som stridsmiddel for første gang, et forferdelig våpen!

Foredrag i regi av Forsvarsmuseet på Akershus Festning 19.10.14

Nesten hundre fremmøtte og fantastisk respons.

Nigel i offisersuniform (Foto Jomar Hønsi)

Sett ovenfra. Vi bruker en del rekvisitter for å sette stemningen. Kulisser, flagg, og mye annet. Her viser Tore fram en skyttergravsklubbe og forteller om den brutale virkeligheten den var en del av. (Foto: Bergljot Børtveit)

Tore klarer opp en forkiling i geværet. En patron har satt seg fast. Det må løses! (Foto Jomar Hønsi)

Vi tar imot applaus etter innledningen. (Foto Erling Agnew)

Meget sterk avslutning. (Foto Erling Agnew)

Foredrag om Første Verdenskrig på Frydenlund Skole, Åros 25.03.14

Vi opptrådte for 6. og 7. klasse, 74 elever og et antall lærere. Det ble veldig vellykket selv om det var det lengste foredraget vi noensinne har holdt, 90 minutter.

Vi fikk opp 12 elever og jeg fortalte om hvordan Første Verdenskrig begynte. For hver nasjon som ble nevnt hentet Nigel frem et flagg som en elev fikk og vi delte dem en for en opp i blokkene av allierte og sentralmakter. Elevene trivdes veldig med å få være med på denne måten.

Barna fikk i lekse å skrive om foredraget vårt, og i tillegg til tekst var det mange som tegnet. Ingen tvil om hvem dette forestiller...

Ingen skyttergrav uten rotter... Denne skyttergravsrotten pilte ut til publikum før Nigel fikk fatt i den og fikk slått den med spaden. I bakgrunnen trekker jeg bajonetten for å vise hvordan man satte en ostebit på enden av bajonetten og så satt musestille og ventet til det kom en rotte og så trakk man av...

Skyttergravstokt. Jeg kryper mot Nigel, som aner fred og ingen fare, for å få tatt ham til fange og få tak i kart, enhetsmerker og annen informasjon. Snart er han min fange.

Bajonettfekting...

Gassangrep...

Det er utrolig hvilket detaljnivå barna klarer å huske og beskrive. Vi er imponerte!

Kuleste læreren som finnes? Are Pedersen, Lærer på skolen, stilte i sin Norske uniform modell 1914 og matchet oss dermed perfekt!

Tusen takk til Are som fotograferte under foredraget.

Utstilling av Tyske våpen på våpentinget til Norsk Våpenhistorisk selskap 04.03.2014.

Godt besøk, interessante gjenstander og Nigels talent for å lage kulisser gjorde at vår stand ble godt besøkt og det var mye interesse og mange spørsmål. (Foto: Bergljot Børtveit)

Foredrag for Norsk Våpenhistorisk Selskap 07.01.14 - Tema 1914 - Krigsutbruddet.

Dette ble vårt mest vellykkede foredrag hittil. Utrolig mange gode tilbakemeldinger, overstrømmende. Veldig moro!

Jeg forteller om hva som ledet opp til krigsutbruddet mens Nigel sitter og bygger et korthus... Korthuset illustrerer maktbalansen i Europa, og når jeg forteller om da den brøt sammen faller korthuset...

Utstilling hører med. Det skal være håndgripelig når vi holder foredrag.

Nigel forteller om den Britiske ekspedisjonsstyrken og retretten fra Mons til Marne.

Lille nøytrale Belgia sa nei, men vi gikk igjennom allikevel... Vi tok Brüssel, Louvain... Men så kom vi til Yser der Belgierne oversvømte lavlandet ved å ødelegge slusene... Og da kom vi ikke videre... 

Presidenten i selskapet takker oss for foredraget.

Utstilling på våpentinget til Norsk våpenhistorisk selskap 06.03.2012.

Vi hadde valgt et uvanlig men definitivt første verdenskrigsrelatert tema. Tyrkiske og Tyrkiskbrukte bajonetter.Vi vant Premie for denne utstillingen. Gode kulisser, god dokumentasjon, bredt utvalg av skjeldne bajonetter innenfor et tema som få kjenner godt til... Vi er stolte over denne premien!

Nigel i Tyrkisk uniform. Tore i Tysk uniform med Gallippoli stjernen på brystet. Tyske soldater slåss sammen med Tyrkerne ved Gallippoli og senere i 1. Verdenskrig også.

Utstillingen. Masse skjeldne varianter her...

Nigel med 1903 bajonett på en Tyrkisk modifisert Gew88.

Foredrag for Norsk Våpenhistorisk selskap 06.09.2011.

(Foto: Anders Skrondal)

Vi holdt foredrag for utrolige 134 fremmøtte, og responsen var fantastisk!

Innledning om bakgrunnen for første verdenskrig....

Bajonettfekting slik det ble praktisert under første verdenskrig. Redskapet Tore holder er spesielt for trening med bajonett. Nigel har nettopp parert et angrep  fra Tore og følger opp med eget angrep. Bajonetten hans har balg (slire) på, slik man gjorde under trening, slik at ingen kommer til skade....

Nigel er klar for skyttergravsraid, med pistol og piggtrådsaks i beltet, lett utstyrt og med en skyttergravskniv, et brutalt redskap, klart til bruk.

Tore setter bajonetten på geværet for usikret bajonettrening....

Nigel demonstrerer hvor lang en Putteee (ullbåndene han vikler om bena) er, den er tre meter lang!

Levende bilder....

Her ser du oss i aksjon, dette er det som ble vist på TV i programmet Tingenes Tilstand med Petter Schjerven.

(Dette er lagt ut på youtube av Teddy TV som har laget innslaget)

Disse fotografiene er tatt under filming til TV serien "Tingenes Tilstand" med Petter Schjerven, episoden vi var med i har tittelen "Helter".

Dagestad stillingen på Sessvollmoen er en flott ramme for filming. Her strekker en sliten Tysker ut ryggen etter å ha vært huket ned i en grunn skyttergrav i lengre tid. Det tar på rygg og knær.

Nigel og Petter Schjerven under en pause i filmingen.

En Britisk soldat i skyttergraven, det er lurt å holde hodet nede....

På vei ned i skyttergraven for en ny runde filming. Legg merke til hvilket brutalt redskap bajonetten faktisk er. Ikke rart at bajonettangrep var blant det mest fryktede...

Trangt i skyttergraven, hodet må holdes nede, for hjelmen står ikke imot direkte skudd.

Instrukser gis og man holder seg klar.... Skal det bli bra TV (og det ble det!) må alt klaffe....

I Tores stue før avreise til Sessvollmoen. Samleobjekter fotograferes og imellom slagene rekker man et gruppefoto: Nigel til venstre, Petter Schjerven i midten, Tore til høyre.

Disse bildene er tatt da vi trente for vår aller første opptreden for samlerforeningen Militaria.

Vi har enda langt fra alle detaljer på plass på dette tidspunktet. Vi øvde på å vise et gassangrep. Gass er forferdelig, og uløselig knyttet til Første Verdenskrig, - og ikke minst er det svært dramatisk å komme frem med Gassmasker på. Her øvde vi på å få på oss maskene fort, underveis i et foredrag må det ikke bli for mye dødtid. Vi har på dette tidspunktet ikke mestret det helt. Nigels Gasshette (PH hood) skulle vært stappet ned i halslinningen, og hakeremmen på hjelmen til Tore skal ikke henge slik over gassmasken. Men, øvelse gjør mester, og vi forbedrer utstyret og teknikken vår hele tiden.

På dette tidspunktet fokuserte vi mer på å spille en rolle, på grensen til teater. Her er dialogen i gang mellom to fiender som for et øyeblikk siden var klare til å stikke hverandre ned med Bajonettene. Vi har valgt en løsere form etterhvert, som fungerer bedre, der vi er friere til å fortelle historien og trekke store linjer samtidig.

Drill, den observante og kunnskapsrike vil se at vi enda ikke har fått med oss hele forskjellen på Tysk og Britisk "På aksel gevær!" Det har blitt bedre etterhvert, og nå mestrer vi det stadig bedre, men det er alltid noe å lære.