Ruby Pistolen

Ruby pistolen

Den såkalte Ruby pistolen ble laget på kontrakt i Spania for Frankrike som slet med å produsere nok pistoler i eget land og som måtte ut å skaffe det som var tilgjengelig på markedet. Opprinnelig ble firmaet Gabilondo y Urresti gitt kontrakten med å produsere pistolen, men ettersom de ikke kunne produsere tilstrekkelig raskt satte de ut produksjonen til en rekke andre firmaer, noe som skulle få konsekvenser. Pistolen er en modifisert versjon av Brownings modell 1903. Den er i kaliber 7,65 millimeter og magasinet tar 9 skudd hvilket er 2-3 skudd mer enn de fleste pistoler fra denne tiden og som dermed ga denne pistolen en ekstra styrke.

Produksjonen av Ruby pistolen ble satt ut til ca 50 underleverandører, noen av dem større våpenprodusenter og mange av dem mer lokale "bakgårdsprodusenter". Gabilondo y Urresti satte produksjonen ut til 3 andre, og franskmennene satte ut produksjon til minst 45 andre produsenter. Det førte til at pistolene ikke ble produsert innenfor vanlig standardisering, og dermed kunne ikke deler og magasiner byttes ut mellom pistoler fra forskjellige produsenter og dette førte til vanskeligheter med reparasjoner og utskifting av deler. Franskmennene så seg derfor nødt til å stemple pistolene med en bokstavkode som viste hvem som hadde produsert dem slik at de kunne bytte deler mellom våpen som var like. Så vidt vi vet er dette den eneste typen pistol under første verdenskrig som i så liten grad var standardisert. Dette eksemplaret har ett magasin fra den opprinnelige produsenten AG og et som er produsert av R. H. (Retolaza Hermanos), så deler er utskiftbare blant enkelte produsenter.

Dette eksemplaret er produsert av F. Arizmendi y Goenaga i Eibar, Spania og bærer navnet "Ideal", et av svært mange produktnavn som ble brukt på disse pistolene.

Denne har fransk stempel AG som skulle gjøre det lett for franske børsemakere å se hvilken produsent som hadde laget den og dermed vite hvilke deler som kunne brukes til reparasjon. Det norske løvestempelet forteller etterkrigshistorien. Denne pistolen ble erobret av tyskerne da de invaderte Frankrike og kom deretter til Norge med de tyske okkupantene. Etter andre verdenskrig ble våpenet liggende igjen i Norge og ble brukt av det norske forsvaret frem til det ble stemplet med løvestempelet som viser at det ble solgt ut fra forsvaret.

Det franske hylsteret til Ruby pistolen er omfangsrikt og stort, både for å få plass til Ruby pistolens lange grep, men også for å få plass til magasinlommene.

Inne i hylsteret er det plass til to magasiner. Det er uvanlig å ha magasinlommene på innsiden av hylsteret på den måten, som regel er de sydd utenpå hylsterne, men altså ikke i tilfellet Ruby.

På baksiden av hylsteret er det beltehempe, men også et øye laget av vridd ståltråd som kan festes til kryssreim for å ta noe av vekten.

Dette eksemplaret har den opprinnelige sikringen som viste seg å være farlig. Om man bærer våpenet ladet og med en patron i kammeret, og sikret, har sikringen en tendens til å løse seg ut når pistolen blir stukket i hylsteret, og dette kan føre til både skader og farlige situasjoner. For å bøte på dette satte franskmennene en stor knapp på sikringsknasten, men denne pistolen har unnsluppet den reparasjonen.