Skyttergravskunst
Begrepet skyttergravskunst er vidt og dekker mere enn det som kun er laget i skyttergravene. Typisk er at det er laget av det som var tilgjengelig i skyttergravene. Patronhylser av alle slags kalibre, diverse bajonett- og knivblader etc.
Bak fronten drev håndterkere og laget gjenstander til salg til soldater. Ved fronten drev soldater på fritiden og laget ting av det som var tilgjengelig for dem. Etter krigen laget sivilbefolkningen i områdene rundt slagmarkene suvenirer til de mange som kom for å se hvor deres kjære forsvant og andre slagmarksturister....
Iblant er det lett å se hva som er hva, iblant er det grunn til tvil. Uansett er det mye kunst skapt av denne forferdelige situasjonen.
Denne bilderammen er laget av Tyske patroner kaliber 7,92 til Mauser Gewehr98 geværet. Med et regimentsmerke og et portrett av Keiser Wilhelm II og hans kone loddet på rammen.
Fotografen er Gustaf Karsch i Dresden. Mannen på bildet er en tysk kavalerimann, en Ulan, med den tradisjonelle Ulanka jakken og kavalerisabel. Regimentsmerket viser det femte regiment med kryssede Gewehr88. Merket med Keiser Wilhelm II og frue ser ut til å ha vært en patriotisk brosje som har blitt loddet på. Et flott eksempel på det man kaller skyttergravskunst.
Disse matchende blomstervasene er sannsynligvis laget på slutten av krigen eller etter krigen. At de er datert 14-18 tyder på det. Etterkrigs "Skyttergravskunst" er som regel datert med krigens varighet 1914-1918 og sågar i en del tilfeller 1914-1919 ettersom Versailles freden ikke ble inngått før i 1919 og det før det kun var en våpenhvile. Hylsene de er laget av er Britiske og datert 1917 på bunnstemplene. Blomstene som er inngravert her er de berømte Poppies som vokser i enorme antall i Flandern og som ble udødeliggjort i diktet "In Flanders Fields" som symbol på de døde. På Remembrance day 11. november bærer engelskmenn fortsatt jakkemerker med slike blomster.
Denne er laget av en hylse fra en Britisk 18 punds granat. Det er overveiende sannsynlig at denne ble laget bak fronten av lokale håndtverkere for salg til soldater. Høyde 39cm, basen er 12cm, innvendig diameter 10cm.
Dette er en gedigen hylse fra en Britisk 18 punds kanon.
Ypres 1918, et minne fra en av første verdenskrigs verste slagmarker. Løven er den Flamske løven, et minne fra Flanders fields...
Under er det som sannsynligvis er ekte skyttergravskunst. En småkalibret tysk patronhylse. Graveringen er primitiv og enkel og kan lages med en kniv, bajonett eller hvilken som helst metallbit som er skarp og hardere enn messing. .
Hylsen er godt merket: SL 156 POLTE NOV 1915 MAGDEBURG Sp252.
Høyden er 14.5 centimeter, i full høyde har den sannsynligvis vært 15 centimeter. Basen er 9 centimeter i diameter, innvendig mål er 7.7 centimeter.
Denne Brevkniven er laget av messingbåndet til tennsatsen fra en stor artillerigranat. Dette er genuin skyttergravskunst, ikke laget senere eller bak fronten.
Inskripsjonen på bladet er "Anno 1916". Ingenting på kniven indikerer hvor den er laget, men det er hvite avleiringer i rillene som kan tyde på at granaten kanskje har slått ned i den krittholdige jorden i Somme området.
Baksiden av kniven. En stor takk til Odd Christian som lot meg fotografere denne. Han fikk den av en kvinnelig slektning til den opprinnelige eieren.
Lysestaker laget av patroner, franske mynter og Britiske uniformsknapper.
Denne brevåpneren av bein ble laget i Camp Zeist av en internert soldat i Nederland i 1917. Sannsynligvis ble den laget av en Fransktalende (Wallonsk) Belgisk soldat, da mange Belgiske soldater som kom over grensen til nøytrale Nederland ble internert der. Den er laget av fire stykker bein og ett stykke tre, bladet, parerbøylen (med munningsring som på en bajonett), to grep og et hådtak i tre som beingrepene er klinket til. Det er høy håndtverksmessig kvalitet på dette arbeidet.
På det høyre grepet er årstallet for krigsutbruddet, 1914, og ordet Guerre (Krig).
Parerbøylen er kunstferdig laget og har munningsring som på en bajonett, håndtaket er et tynt stykke tre med grep av bein naglet fast med tynne kobbernagler.