skyttergravsvåpen

Skyttergravsvåpen

Virkeligheten i skyttergravene var brutal. I det som var verdens mest moderne krig, den første store krigen der masseproduksjon og teknologi spilte en enorm rolle, maskingevær, fly, artilleri, tanks, - fenomener som aldri før var blitt sett, - var en del av krigføringen svært primitiv og minte om middeladeren.

Denne skyttergravsklubben som er funnet i skyttergravene ved Somme etter nesten 100 år i jorden er et godt eksempel på hvor primitiv krigføringen i skyttergravene kunne være.

Hodet på klubben er festet med to jernringer med utstående knaster på, som også gir klubbehodet ekstra vekt. I klubbehodet er det slått inn skobespar. Dette er nagler av råjern som opprinnelig er til å spare lærsålene på støvler fra slitasje og til å gi støvlene bedre grep, her fungerer de slik at de konsentrerer kraften fra slaget over et mindre område og gir dermed klubben mer knusende kraft. Dette er et meget brutalt redskap.

Denne klubben er Britisk og man ser fortsatt, etter nesten 100 år i jorden, det Britiske eiendomsmerket, The Broad Arrow, og dateringen, 16, som betyr at klubben er laget i 1916. Dette er svidd inn i treverket.

Selv den dag i dag er jernpiggen i enden av klubben uhyggelig skarp.

Korte skyttergravskniver ble også brukt i store antall, og laget i et utall varianter. Under er en Tysk skyttergravskniv.

Disse knivene var lette å håndtere i trange omgivelser og ble hyppig brukt i nærkamp i skyttergravene, på skyttergravsraid når man tok seg over til fiendens skyttergraver om natten for å ta fanger og samle informasjon.

Laget av Gottlieb Hammersfahr, Solingen, og stemplet med den Tyske hærens inspeksjonsstempel.

Dette er bare noen få av de mange primitive redskapene som ble brukt i nærkamp i skyttergravene. Feltspader fikk slipt kantene så de kunne brukes som slagvåpen. I det hele og det store ble svært mye kreativitet satt inn på å lage primitive våpen man kunne slå i hjel mennesker med.

Denne Tyske feltspaden har en egg slipt på siden av bladet for å kunne brukes som et primitivt økselignende slagvåpen i skyttergravene.