Verein Preussisch-Hessische Staatsbahnen

Verein Preussisch-Hessische Staatsbahnen und Reichsbahnen Elsass Löthringen.

Denne jakkenålen er fra foreningen fra de Preussisk-Hessiske Statsbaner, som altså også var sammensluttet med Riksbanene i Elsass-Löthringen (Alsace-Lorraine). Elsass-Löthringen er et område med blandet Fransk og Tysk befolkning, som ble tatt fra Frankrike under den Fransk-Preussiske krig 1870-71. Etter Første Verdenskrig, ved fredsslutningen i Versailles i 1919, ble området tilbakeført til Frankrike. Dette merket kan altså dateres til mellom1871og 1919.

V.P.H. St. u. R.E.L.

Alsace-Lorraine ble altså erobret fra Frankrike under den, for Frankrike, katastrofale Fransk-Preussiske krigen 1870-71. Tapet av disse områdene var en stor ydmykelse for franskmennene og det var et sterkt krav om hevn og om gjenerobring av området, som førte til det gamle munnhellet: "Gi en franskmann et gevær og han begynner umiddelbart å gå mot Tyskland." Stemningen mellom Frankrike og Tyskland var alt annet enn god i perioden fra 1871 til første verdenskrig brøt ut i 1914, med gjensidig mistro og sågar hat.  

Kongelig Preussisk krone over jernbanens vingehjul.

Merket er  stanset ut av messing som er patinert. Våpenskjoldet med de Prøyssiske nasjonalfargene svart, hvitt rødt (Som skulle bli Tysklands nasjonalfarger) er i emalje og vingehjulet med kongekronen er i forgylt messing.