Tysk uniform og feltutstyr
Levende historie er en fascinerende hobby og gir mulighet til en langt dypere innsikt i historien enn man får av bare å lese bøkene eller bare samle på gjenstander osv. Det er en hobby som krever nøyaktighet og et ønske om å lære. I det følgende vil det handle om uniformene og utstyret vi har satt sammen for å fremstå mest mulig realistisk slik soldater så ut under første verdenskrig.
Slik ser det endelige resultatet ut, vel alt kan og må alltid forbedres, men slik ser det altså ut nå:
Så, hva skal man bruke? Originalt utstyr er jo det mest realistiske, hvorfor bruke reproduksjoner?
Til dette formålet bruker vi i stor grad reprodusert utstyr. Årsakene er enkle. For eksempel er originale tyske uniformer skjeldne og kostbare. De er også svært gamle og derfor langt skjørere enn de var i 1916. Og, når man har på seg originalt utstyr slites det og kan bli ødelagt. Enkelte originale tøygjenstander er ikke så skjeldne og kostbare, brødposer for eksempel, men vi bruker reproduksjoner uansett, man vil ikke ødelegge originale gjenstander om det kan unngås.
Derfor, som hovedregel bruker vi reproduksjoner. Men, i en del tilfeller får man ikke tak i gode reproduksjoner. For eksempel har vi aldri sett gode nok reproduksjoner av geværer, og det som finnes av reproduserte bajonetter er av såpass dårlig kvalitet at originaler er å foretrekke. Bajonettene er ikke spesielt skjeldne (selv om det finnes skjeldne varianter!), tre og stål tåler tidens tann langt bedre enn tekstiler og lær, og det er derfor mindre problematisk å bruke originaler. Det hjelper jo også litt på følelsen av å fremstå som en soldat fra perioden når man bærer på seg ting som faktisk har vært der.
Så, for å fremstå som en tysk soldat fra første verdenskrig behøver man en del utstyr, først og fremst, uniform.
Denne uniformen er en tysk modell 1910 uniform, men man kan selvsagt også bruke 1915 modellen eller en av de senere variantene av den. Om man vil fremstå som Landwehr eller Landsturm kan man også bruke de tidligere mørkeblå uniformene.
Alt bestemmes av hvem man vil fremstå som og hvilken tidsperiode. Den store synden er å bomme på tiden. Om du skulle ønske å fremstå som nymobilisert soldat i 1914 er det en generaltabbe å komme i 1915 modell jakke og med 1916 modell stålhjelm, særlig dersom geværet ditt er datert 1918.... Vi har derfor valgt å legge oss på 1917 som tidsperiode, og alt utstyret vi har på oss passer til den perioden.
Buksene er også modell 1910 med røde renner langs sidene. Man kan bruke 1915 modell i stedet eller mange ersatz varianter, for eksempel i cordfløyel, nok en gang bestemmes det av hvilken periode man vil vise.
Støvlene var opprinnelig av lær med den ru siden ut. Støvlene her har den glatte siden ut, men det fungerer for 1917 da det finnes mange eksempler på slike støvler i bruk, vanskene med å få produsert nok utstyr gjorde at en rekke typer utstyr som ikke fulgte førkrigsstandarden ble tatt i bruk. Disse støvlene er ikke originale fra første verdenskrig, og heller ikke reproduksjoner. De er tyske støvler fra andre verdenskrig som etter krigen har blitt halvsålet med gummi. De ser imidlertid helt riktige ut, og det er det viktige. Et annet poeng er at originale støvler hadde skobespar av jern under sålen, noe som sliter sterkt på gulv, og om man skal opptre innendørs er det jo et poeng å ikke ødelegge gulvet der man er, og derfor foretrekker jeg disse. Enkelte kompromisser må man gjøre. Støvlene kalles "knobelbecher" (knokkelbeger), og dette kan jo tolkes makabert, men en mulig forklaring på navnet er at man ristet terninger av bein i en støvel i et populært terningspill.
En viktig del av uniformen er den svært karakteristiske "feldmütze", feltluen. Den har et svært typisk tysk første verdenskrigs utseende. Den kan se komisk ut, men er komfortabel å bruke, og den kan ikke forveksles med noen annen tidsperiode.
Feltutstyret er også viktig å ha. Mitt feltutstyr er en blanding av reproduksjoner, originale gjenstander og gjenstander fra andre perioder som fremstår riktig.
Tornisteret, altså ryggsekken, er den klassiske "affe" (ape). Kalt det på grunn av skinnet på lokket. Det er bygd på en treramme med tekstil rundt og med tørket kuskinn med håret på på lokket, som dermed er vannavstøtende. På lokket er matboksen festet med pakkreimer. Rundt tornisteret er et ullteppe festet med pakkreimer. I tillegg til ullteppet hadde man gjerne teltduk "Zeltbahn" og gjerne også våpenfrakk rullet sammen og festet på tornisteret. Dette er ikke på på dette bildet. Tornisteret her er orginalt.
I beltet henger en gassmaskepose til høyre, den inneholder en 1916 modell "Gummimaske" og ekstra filter til gassmasken.
Til venstre henger brødposen. Den inneholdt rasjoner, hermetikk, tørket ertesuppe "Erbstwurst", og den var også det ene stedet der man kunne ha personlige eiendeler. På brødposen henger kopp og feltflaske. Feltflasken ser riktig ut, men er fra 1920 tallet, forskjellen er korken, men noen kompromisser får man gjøre.
På venstre side henger feltspaden i beltet, og utenpå feltspaden er bajonetten spent fast.
Foran har man patrontaskene. Dette veier en del, og tornisteret har derfor stropper som festes i D-ringer bak på patrontaskene og hjelper til med å fordele vekten til skuldrene. I tillegg til dette er det haker lenger bak på jakken som beltet hektes i som også hjelper til med å fordele vekten.
Når man ikke har Tornisteret på ryggen er utstyret foran fortsatt like tungt, og for å holde beltet oppe brukte man en brødpose stropp som ble hektet i D-ringene på patrontaskene og som hjalp til å fordele vekten.
I 1916 ble den første tyske stålhjelmen introdusert. Denne hjelmen er en reproduksjon av modell 1916 stålhjelm. Den har også et karakteristisk tysk utseende.
Så, dette er grunnutrustningen som behøves for å bedrive Levende Historie som tysk soldat fra første verdenskrig. Det tar litt tid å bygge opp, men det er fascinerende å lære seg det som trengs og å skaffe seg utstyret bit for bit. Det er mye mer utstyr man kan bruke, men det er viktig å være nøyaktig og ikke å falle for fristelsen til å gå utover det realistiske. Det er mulig at det ser tøft ut med lugerpistol i hylster i beltet og jernkors hengende i halslinningen, men det vil være helt feil. Menige soldater hadde ikke pistol, det fikk de kun om de skulle på skyttergravsraid dersom det var pistoler tilgjengelige, og jernkorset ble aldri brukt på uniformen i felt. De som var blitt dekorerte hadde et lite vevd bånd i knapphullet og fargene på båndet viste hvilke medaljer de hadde fått. Skal du ha bajonett med sag på ryggen i beltet må du være utstyrt som underoffiser eller pionersoldat, det hjelper ikke at det ser tøft ut, det er kun riktig i de tilfellene. Så, research er viktig, både for å finne ut hva man behøver og hva man bør unngå.
Vi er alltid interesserte i å møte flere som vil drive med levende historie i forhold til første verdenskrig. Er du interessert ta kontakt med oss på tore@skyttergrav.com eller nigel@skyttergrav.com