Brave little Belgium

Belgia - Brave little Belgium!

Da Tyskland og Frankrike gikk til krig mot hverandre i 1914 satte den Franske hæren seg i bevegelse mot grensen mot Tyskland i sør. Tyskerne hadde en plan om å gå nordover og storme ned mot Paris før den Franske hæren rakk å snu og dra nordover igjen. Denne planen, den såkalte Schlieffen planen, forutsatte en meget hurtig fremrykking for å kunne lykkes.

Belgiske Soldater med Colt Mitralliøse, såkalt "Potato Digger". Merk at mannen til høyre har "Frontstriper" på venstre overarm som viser hvor mange år han har tilbrakt i skyttergravene.

En viktig forutsetning var at den Tyske hæren måtte passere raskt gjennom Belgia, og Belgia var nøytrale. Imidlertid så den tyske hærledelsen det som lite sannsynlig at lille Belgia ville si nei når verdens sterkeste hær banket på døren. Men, Belgia sa nei, og Tyskland gikk inn uansett, og de to landene var dermed i krig. I stedet for å passere raskt igjennom Belgia og inn i Frankrike måtte tyskerne slåss seg gjennom Belgia og måtte overvinne flere sterke Belgiske fort. Dette tok ukevis, Franskmennene rakk akkurat å snu nordover, Paris ble reddet og Frontene kjørte seg fast i skyttergravskrig. "Brave Little Belgium" var omkvedet i England, og Tyskernes overfall på Belgia var en av hovedårsakene til at Britene kom med i Krigen.

Belgisk modell 1889 Mauser karabin med bajonett modell 1916

Den belgiske modell 1889 mauser karabinen er ei kort og letthåndterlig rifle, som etter tidens ideer ble utstyrt med lang bajonett for å ha tilstrekkelig rekkevidde i nærkamp.

Geværet kan både lades med klips ovenfra og også i det uttagbare magasinet under. Stokken har en brakett for feste til sadel.

Dette eksemplaret er laget i Belgia før krigen. Da Fabrique Nationale havnet på tyske hender under verdenskrigen ble produksjonen flyttet til England og USA.

Browning modell 1900 pistol

Browning modell 1900, i kaliber 7.65, ble antatt som den Belgiske hærens standardpistol i 1900. Det var deres første selvladende pistol. Pistolen er konstruert av den legendariske John Moses Browning, og ble produsert ved Fabrique Nationale D'armes de Guerre (FN) i Herstal i Belgia.

Yser medaljen, den mest talende militære medalje noensinne?

Forsiden av Yser medaljen viser en naken unggutt med hjelm og stav, han sperrer veien. Over står det Yser. På baksiden ligger den Belgiske riksløven såret, men ikke død.... Monogrammet over er Kong Alberts. Symbolikken i fargene på båndet er talende. Rødt for blodet, svart for sorgen.

Ved elven Yser sto et slag som skulle få meget stor betydning for krigens forløp og for Belgias fremtid. 17-31 oktober 1914 sto et uhyre blodig slag som endte med at Belgiske, Franske og Britiske styrker klarte å holde tilbake en stor tysk styrke. De åpnet slusene i Yser og oversvømte store områder, og det gjorde det umulig å komme videre for Tyskerne.

Slaget ved Yser stoppet den tyske fremrykkingen og førte til at frontene satte seg fast. Fra da av var skyttergravskrigen et faktum. Men, kostnadene for å stoppe de fremrykkende tyskerne var enorme. Særlig mistet Belgierne en enorm andel av sine Soldater. For eksempel gikk det 1. Grenaderregiment inn ved yser med 1000 mann. Da de hadde opprop etter Yser slaget svarte 58 mann....

Yserplaketten ble gitt ut etter krigen til dem som hadde "ildkorset", teksten sier "De skal ikke komme igjennom!" Dette eksemplaret er gitt til Ernest Clasens.

I ettertid har Georges Clemenceau i sine Memoarer forsøkt å legge hele æren for seieren ved Yser på Franskmennene, men det er ingen tvil om at de som led mest, og slåss hardest var Belgierne.

Belgiske soldater i hvilestilling under Yser slaget, et slag kort før de skal i ilden igjen....

Denne medaljen er formodentlig den minst pompøse, mest følelsesladde militære medalje som noensinne er laget. Med enkel symbolikk forteller den historien om en stor katastrofe som rammet et lite land.

Denne medaljen ble kun gitt til de som var ved fronten ved Yser de siste 14 dagene av oktober 1914. 60.000 Belgiere døde, en tredjedel av den Belgiske hæren, i løpet av kun to uker!

Belgisk Croix de Guerre, krigskorset

Krigskorset ble gitt til soldater som ble spesielt nevnt i dekreter, en tapperhetsmedalje. Dette eksemplaret har en løve på båndet, som betyr at soldaten har blitt nevnt på regimentsnivå og en bronsepalme som betyr at soldaten har blitt nevnt på armenivå. Dette er altså en svært høyt hengende utmerkelse.

Belgisk Deltakermedalje

Deltakermedalje med Kong Albert på forsiden og inskripsjon på baksiden.

Belgisk "Ildkors"

Ildkorset ble gitt til dem som hadde hatt fronttjeneste. Nok en gang viser Belgierne at de kan lage edruelige og lite pompøse militære medaljer.

Belgisk M1915 Adrian hjelm.

Belgisk Hjelmmerke, den Belgiske løven sett forfra.

Belgisk hjelm fra første verdenskrig. Hjelmen er en Fransk modell 1915 Adrian.

Belgisk bajonett M1916

Belgisk lokal minnemedalje i sølv

Teksten sier : 1914 LEO AQUILAM VICIT 1918  (Løven overvant ørnen) Viser en Belgisk løve som ovemanner en Preussisk ørn.

PAX - GROOT- BIJGAARDEN  - Medaljen er signert artiste J.Witerwughe

En stor takk til Paul Cammaerts i Belgia som jeg har fått Yser medaljen og Ildkorset fra. Han er sønn av en Belgisk veteran som slåss i Skyttergravene, blant annet ved Yser.