Britiske Medaljer

Britiske Medaljer 

Britiske minne Medaljer fra første verdenskrig

Det finnes tre hovedtyper av medaljer gitt etter første verdenskrig til Britiske soldater. Det eneste hovedkravet var at de gjorde tjeneste utenlands.

1914  Star (Mons Star)

Den første medaljen som  ble utgitt under kong George V var 1914 stjernen som ofte ble kalt Mons Stjernen. Den ble gitt til alle menn og kvinner som gjorde tjeneste utenllands i det første krigsåret 1914. I tillegg, dersom soldaten hadde vært i fronttjeneste i 1914 var han berettiget til en stripe festet til medaljebåndet med datoene 25. august-22. november 1914. På baksiden av medaljen er soldatens navn, hans tjenestenummer, enhet og rang i store Sans Serif bokstaver.

1914-1915 Star

Nok en medalje for alle menn og kvinner som var i krigen mellom 5. august 1914-19. desember 1915. Dette er en langt vanligere medalje enn 1914 utgaven. Den er identisk med 1914 utgaven men har 1914-15 i midten. Disse to medaljene tar man ofte feil av i internettauksjoner.  

The British War Medal

Krigsmedalje i sølv fra 1919, laget til minne om avslutningen av første verdenskrig. Gitt til alle menn og kvinner som gjorde minst 28 dagers aktiv tjeneste, og til de som mistet livet mellom 14. august 1914 og 11. november1918. Når gamle soldater opplevde harde tider økonmisk ble mange av disse medaljene smeltet ned på grunn av sølvinnholdet, dette skjedde enda på 70 tallet, et tragisk tap for samlere. Mange medaljesett ble tatt fra hverandre uten tanke på de historiske inskripsjonene. På kanten av krigsmedaljen er soldatens tjenestenummer, rang, navn og enhet etset inn. Omkring 6.5 millioner krigsmedaljer ble gitt ut.  

The British Victory Medal

Seiersmedaljen er fra 1919, av bronse med forgylt finish. Inskripsjonen lyder "The great war for civilization 1914-1919". Designet ble brukt av alle de allierte landene og var laget av W. McMillan. På forsiden er en bevinget klassisk figur som representerer seiersgudinnen. Baksiden har soldatens tjenestenummer, rang, navn og enhet. Omtrent 5.7 millioner seiermedaljer ble gitt. 

Ettersom Britiske medaljer fra første verdenskrig har så mye informasjon om personen er de en verdifull kilde for slaktsforskere og historikere. Komplette sett med tre medaljer har høyest verdi. Seiersmedaljen er den man oftest finner for salg. Medaljer gitt til falne er av størst verdi på grunn av all den ekstra informasjonen man kan finne om soldater som er registrerte på den engelske krigsgrav siden. (Mere om det nedenfor.) 

Medalje "Slang"

Settet med tre medaljer ble kalt "Pip Squeak and Wilfred" Etter en populær tegneserie fra de dager. Sett med to medaljer kalles"Mutt and Jeff".

Driver S.Hibbard 883 RE  (Royal Engineers)

Det første steget er å undersøke hva som finnes om ham på det engelske Nasjonalarkivets websider.

Der finner vi følgende informasjon om Sidney Hibbard.

Royal Engineers 883 Driver

Royal Engineers 476082 Driver

Neste steg er å undersøke den Britiske krigsgrav kommisjonen.

Ingen registrering der om at Sidney Hibbard ble drept under første verdenskrig.

Et siste søk er å laste ned et medaljekort fra nasjonalarkivet. Dette er en betaltjeneste (Kr 24) og kan gi noe mer informasjon om Sidney Hibbard.

Det nedlastede medaljekortet viser at hans oprinnelige enhet ble oppløst og det er derfor han har to tjenestenumre. Det viser også at han gjorde tjeneste i Frankrike og begynte sin tjeneste 20.06.1915 og var en såkalt Kitchener frivillig. Så, litt mere informasjon fra medaljekortet hans. Vi kan ikke vise det på grunn av loven om opphavsrett.

Her er Sidney Hibbards Medaljer. 1914-15 Star (detaljer på baksiden). Silver War Medal.   Bronze Victory Medal.

Opplysningene om ham er på kanten av medaljene. De tre medaljene er limt på papp for lettere å kunne vises.

Han kan ha brukt medaljene i parader og investert i et miniatyr sett som disse:  

Miniatyr medalje sett har ikke navn på seg.

Tilslutt, hvordan så Sydney Hibbard  ut? Vi har ikke noe bilde av ham men vi vet han vil ha sett ut som soldaten nedenfor. En kusk i Royal Engineers med ridebukser, pisk og kryssbelte med ammunisjon.

Det er synd å si at den type fotokort som er over er svært vanlig. Ettersom tiden har gått har det kommet bort fra annen informasjon, så vi har intet navn på mannen på bildet. Med mindre noen i familien kan denne mannen et navn ved å se på bildet vil han forbli en av de tusenvis på navnløse fotografier. 

Andre Høyere Britiske Medaljer gitt i første verdenskrig.

Victoria Cross   Distinguished Service Cross   Military Cross  Distinguished Flying Medal  George Cross 1940

To seiersmedaljer gitt til 2nd South Lancashire Regiment

Private Arthur G Bowden 9178

2nd South Lancashire Soldat (navnløst portrett)

Private William Butler 12311

Skotsk fallens seiersmedalje

Colin Kindness

Private Kings Own Scottish Borderers 1 bn

5964

Død 05/09/1915

Gallipoli Turkey

Kings own Scottish Borderers Soldat (Navnløst portrett)

Silver War Badge - 12th September 1916.

Merket ble opprinnelig gitt til offiserer og menige som ble dimmitert eller gikk av med pensjon fra det militære på grunn av sykdom eller skade de pådro seg under krigstjeneste. Etter april 1918 ble det utvidet til også å gjelde sivile som tjente i Royal Army Medical Corps, Sykepleiersker, stab og hjelpearbeidere. Merket, laget av Sterling sølv ble båret på høyre bryst av mottakerens sivile klær. Det kunne ikke bæres på militær uniform.

På merket er inskripsjonen “For King and Empire; Services Rendered”.  Derfor kalt “Services Rendered Badge”. Hvert merke har et unikt nummer inngravert, dette er ikke mottakerens tjenestenummer. Omtrent 1.150.000 krigsmerker i sølv ble gitt ut.

Merke nr B 274659

MInneplakett eller "Death Penny"

Gitt til de nærmeste slektningene til dem som døde i tjeneste. Plaketten har kun navn (Ikke enhet eller tjenestenummer). Dnne er for Arthur Hughes. Det finnes flere krigsgraver for menn ved navn Arthur Hughes så det finnes ingen mulighet til å finne ut hvilken enhet han tjente ved og døde i. .

Første Verdenskrigs "On War Service 1915" Ammunisjonsarbeidermerke.

Baksiden har produsentstempel "Mappin & Webb ltd Sheffield and London" Også stemplet med en "R" og utstedelsesnummer "18658".  Knapphullsfeste og forgylt finish. Høyde 43 mm.