Britisk uniform og utstyr

Britisk uniform og feltutstyr

Hva skal til for å fremstå realistisk som en Engelsk soldat fra første verdenskrig....

Her er detaljer om grunnutrustningen som behøves for en soldat fra første verdenskrig. Det meste av utstyret vi bruker er reproduksjoner da vi ikke har hverken råd eller lyst til å ødelegge originale uniformer og utstyr, men enkelte deler av utrustningen er original. Hjelm, gevær, bajonett og geværreim er originaler i mitt utstyr.

I skyttergraven. Bildet er tatt i Dagestad stillingen på Sessvollmoen under filming av Petter Schjervens program "Helter"i serien "Tingenes Tilstand".

På denne siden får du mye informasjon om min uniform og utstyr. For detaljert gjennomgang se på:

Service Dress Høylue modell 1905 var en stiv og ubehagelig lue som ble brukt de første årene av krigen, frem til 1917. Skal man fremstå som soldat fra for eksempel slaget ved Somme i 1916 er dette riktig modell lue.

Service Dress Høylue modell 1917 er en mykere og langt mere behagelig modell. Denne ble meget populær og var i bruk til slutten av krigen. 

I 1915 innførte Britene en stålhjelm, den såkalte Brodie Hjelmen, for å redusere antallet hodeskader. Hjelmen ble gjerne kalt for vaskevannsfat av Tyskerne, noe som knappest er merkelig tatt i betraktning hjelmens karakteristiske form. Hjelmen dekker mot fallende stein og jord etter eksplosjoner, men beskytter ikke mot direkte treff av kuler eller splinter. Dette er en Brodie Hjelm Type B  Mk1 1915 med Mk2 Innerlær.

Uniformen er modell 1903 Service Dress, jakken er løsthengende og en størrelse skal passe alle....

Skuldermerkene er av Messing, disse er fra min bestefars regiment: S: Lancashire.

Divisjonsmerke på jakkeryggen. 

 Foran på brystet henger gassmaske modell 1916. Lærutstyret er modell P14, det er også korrekt å bruke modell 1908 webbing. P14 utstyret viste seg å ha svakheter og ble ikke laget så lenge. Beltet har den karakteristiske S formede beltespennen.

På venstre side henger brødposen. Ryggsekken er gjort fast med spenner på kryssreimene og kan tas av.

Bak på ryggsekken henger matboksen i et kanvastrekk. Under ryggsekken er hylster til feltspade/hakke. Håndtaket til hakken er gjort fast i bajonettbalgen.

Feltflasken er i blå emalje og trukket med olivengrønn grønn filt. OBS, tilsvarende feltflasker i grønn emalje er fra andre verdenskrig og vil ikke passe for den som vil fremstå korrekt for første verdenskrig.

På bildene over er ryggsekken tatt av og brødposen satt på i dens sted for lett kamputrustning.P14 utrustningen er veldig fleksibel på slike måter.

Bukser av modell 1903. De er smale nederst for å brukes med puttees, lange ullremser som holder fuktighet ute og holder bena varme. 

Støvlene er standard Svarte Britiske Armestøvler med lærsåle og kraftige skobespar av jern.

Under: Puttees kan se komiske ut, men de beskytter godt mot kulde og fuktighet. Puttees er et plagg som Britene tok med seg fra India, en av Britenes styrker var at de tok lærdom av nye ideer de møtte verden over.

Vi er alltid interesserte i å møte flere som vil drive med levende historie i forhold til første verdenskrig. Er du interessert ta kontakt med oss på nigel@skyttergrav.com eller tore@skyttergrav.com