Personlige Gjenstander

 Personlige gjenstander soldatene hadde i skyttergravene.

Første verdenskrigs soldats "holdall"

Denne ble oppbevart i brødposen ("Haversack"), eller etterlatt i rygsekken når man var utstyrt for angrep.

Her er bare noen få av de mange gjenstander man bar med seg.

Redskap for å polere knapper                                                     Skje og gaffel.

Tekopp i emalje                                                    Lommekniv av sivil modell, men stemplet av krigsministeriet i 1915

Te og Sukker dobbel metal boks

 Så godt som alle soldater røkte under første verdenskrig. Her er reproduserte sigarettpakker. En ekte skyttergravslighter laget av 1914 datert oljebeholder. 

Original patriotisk fyrstikkeskeholder med bilde av Kitchener. (Fyrstikkene er moderne)

Lønningsbok som tjente som identitetspapir for soldaten i aktiv tjeneste. Også et utvalg av papirer Britiske soldater vil ha hatt.

Og, et sexy postkort eller to av Franske skuespillerinner...

Crown & Anchor - Et gammelt engelsk hasarspll.

Alle former for hasardspill ble sett ned på  og var imot ordre i den Britiske hæren. Men, menneskets natur vinner alltid frem under slike forhold og kortspill for penger ble spilt overalt bak offiserenes rygger. Crown & Anchor ble totalforbudt ettersom det var mulig å tape mye penger raskt. Men det er et spill som det er lett å sette opp og enkelt å gjemme om en offiser skulle komme forbi. Vi har prøvd å spille det og det går veldig raskt, dette forklarer muligens hvorfor det var så populært når man hadde lite penger å satse.   

Spillet består av et brett og tre terninger, som vist nedenfor, alle med seks symboler - Krone, ruter, hjerter, kløver, spader og Anker. En spiller er bankier, hvem bestemmes ved begynnelsen. Hver tur passerer spillerne sine penger på symbolet de velger. Terninger kastes og oddsene er; likt om kun en terning viser symbolet, to til en om det er par og tre til en om alle tre er like og bankieren betaler ut. Så for terningkastet nedenfor ville uttellingen vært to til en på kløver. For vårt levende historie foredrag passer vi på at alle de franske pengene er datert før 1918.

British Rum Ration Ceramic Jug SRD

Rom rasjoner er en gammel tradisjon i den Britiske hæren og marinen. En rasjon rom ble vanligvis gitt ut ved daggry på skyttertrinnet i skyttergravene i første linje. Bortsett fra dette var alkohol ikke tillatt i skyttergravene. Morgenrasjonen var en oppkvikker etter lange nattevakter. Rom kunne også bli utdelt før et angrep eller et nattlig raid. Rom rasjoner ble alltid utdelt av en underoffiser og en offiser. Initialene SRD står for "Supply reserve depot"  Men, soldathumoren fikk det til å bli  "Soon runs dry" eller "Seldom reaches destination". Arme romen var tykk og sterk på smak, særlig den som ble importert fra Britisk vest india.

Denne originale Britiske Romkrukken kommer fra slagmarkene i Frankrike. Den ble laget av det engelske firmaet  SKEY i Tamworth i Staffordshire. De laget alle slags steintøy drikkebeholdere, deriblant ingefærølflasker tidlig på 1900 tallet.

Barberkniv og sliperedskap

Denne barberkniven har en trist historie. På bladet er det gravert W J Prosser 6866

W J Prosser var menig i en stående armeenhet, Cameron Highlanders 1. Bataljon. Han ble drept ved Ypres i Belgia 24.10.1914 som 28 åring. Man kan bare gjette om hvordan hans barberkniv har overlevd. Den er fortsatt veldig skarp og man kan fortsatt barbere seg med den.

Cameron Highlanders slåss i slaget ved Langemarck 21-24 oktober 1914.

Britiske identitetsmerker eller "dødsmerker"

Dødsmerker var en temmelig ny oppfinnelse under første verdenskrig. Først i 1917 innførte man et system med to merker. Informasjonen er stemplet på fiberpapp skiver. Den grønne skiven skal forbli på liket. Den røde skiven skal tas med. De ble båret i hyssing om halsen men ofte la soldatene dem i sin brødpose eller ryggsekk. Slangord for disse skivene var "Cold meat tickets". Sivile metall identitetsbrikker ble solgt, og soldater brukte mynter eller armbånd.

Dødsmerkene nedenfor er nye reproduksjoner stemplet med Bestefars navn.

 Identitetsmerke laget av en gammel Tyrkisk mynt.

Det står: T Groak 1675 Cheshire Yeomanry RC (Roman Catholic)  Yeomanry regimenter var Engelske fastlandsenheter som fantes allerede ved utbruddet av første verdenskrig. 

Identitetsmerke på et armbånd og lykkeamulett

Dette er en sjarmerende lykkeamulett eid av Kaptein CS Hunt  - The kings own Royal Lancaster Regiment 1914-18

Det som gjør denne interessant er at den andre siden har blitt gravert med  Mrs ML Hunt  62 Barton Road Lancaster NVNT 1912

Det er mulig at armbåndet tilhørte fru Hunt og ble brukt av Kapteinen som en lykkeamulett under første verdenskrig.

Sweetheart Brosje

Såkalte "Sweetheart" brosjer av alle slag var populære under første verdenskrig. Disse ble båret av kjærester, koner, mødre, søstre til støtte for menn som slåss i frankrike.  Ofte ble nåler satt på luemerker og brukt som brosjer eller ble spesiallaget i gull eller sølv. Denne militære knappen med kongemonogram har blitt gjort om til en brosje på meget profesjonelt vis. Når man har den på er portrettet inn skjult. Meget sjarmerende og uvanlig. Dessverre kjenner vi ikke soldatens navn.  

Bildet over viser en sammenligning av en vanlig militær knapp og bildebrosjen.

Skyttergravs kunst (Trench Art)

Lysetake laget av patroner,knapper (Royal Army Ordenance Corps) og Franske mynter fra 1871 og 1916.